petek, 6. november 2009

ENO ŽIVLJENJE JE PREMALO

Prebrano. Kaj? Knjiga Franceta Cokana, ki je žal šele pri petdesetih letih ugotovil, da so plavanje, kolesarjenje in tek (triatlon) izredno lepi športi, ki v nasprotju z dragimi in mondenimi športi, kot so smučanje in golf za razmeroma malo denarja nudijo izredno veliko užitkov, zadovoljstva in sreče ob premagovanju drugih, predvsem pa samega sebe.

Tako opisuje misli današnjih generacij o staranju:

... Zlasti Evropejci so prepogosto mnenja, da se je treba po petdesetem letu starosti ogibati stopnicam, malce vrtnariti (pod klobukom in ob dnevih brez sonca) ali pa se iti z vnučki kakšen nenaporen šport kot npr. domine. Rezultat so stari gospodje brez zadnjic, ker so jim mišice tragično atrofirale saj premalo hodijo in stojijo, da ne omenim teka. Zato hodijo naokrog s preohlapnimi klačami. (Nekaterim uspe problem praznih hlač preprrečiti z nalaganjem masti, tako da jih od zadaj kmalu ne ločimo več od soproge.)

In tako sklene svojo pripoved:

...Denar služiti nima pomena, če ga ne zna obraniti pred tistimi, ki mu ga hočejo zvabiti, in če ga ne zna preudarno pretopiti v zadovoljno življenje. Da bi si nabral malo rezerve, je pomembno da si človek kupi le tisto, brez česar ne more živeti, ne pa tistega kar si trenutno zaželi in kar bo kmalu iz mode, zarjavelo, obledelo in zastarelo. Mnogi odprejo, ko so nezadovoljni, hladilnik in v njem iščejo tisto, kar naj bi jim zapolnilo občutek življenske praznine. A pomoči od tam ni, tako kot tudi bogatašu ne pomaga nakup večje jahte.

In še kako prav ima. Jaz pa dodajam par utrinkov iz letošnjega blejskega triatlona:

štart

Sašo na kolesu

Matija v cilju
Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar