ponedeljek, 7. april 2014

SAMOZAVEST, VZTRAJNOST IN MOTIVACIJA

Samozavest je psihološka kvaliteta, s katero si športnik utrjuje prepričanje, da nekaj zmore, krepijo pa jo predvsem uspešni nastopi in osebne zmage. Človek lažje verjame vase, če ima za seboj čim več uspešno prestanih preizkušenj, podobnih tisi, s katero se spopada.

Vztrajnost je pripravljenost sprejemanja ponavljajočih se uspehov, porazov tiste vrste, ki želje p zmagi ne zatrejo, ampak jo utrjujejo. Kajti rezultati v športu pogosto zorijo in so odraz nakajletnega truda, da bi se prebili na vrh Uspeh nikakor ne pride čez noč. 
Zmagovalce odlikujejo nepopustljivost, trdoživost in brezkompromisnost. 

Najmočnejše gonilo človekovega udejstvovanja pa je zagotovo motivacija, ki jo poganjajo spodbude. Športnika, ki ima svoj cilj jasno pred očmi, težko karkoli ustavi. 

Rezultati, ki jih športnik dosega na športnih tekmovanjih, so precej predvidljivi, saj se dogajajo v izoliranih okoliščinah. Tekem se udeležujemo zaradi medsebojne tekmovalnosti in manj zato, da bi raziskovali meje zmogljivosti človeškega telesa. 

Človek se med naprezanjem zavestno le stežka prižene do smrti. Telo je zelo dobro zaščiteno pred tem, da bi šlo predaleč in fiziologija je tu najboljša varovalka. Avtonomno varovanje rezerve so nekakšna skrita zaloga moči v človeškem telesu, ki ga preplavljajo blažilci bolečine in  in se lahko sprostijo v trenutkih reakcij v afektu, bodisi takšnih z močnim motivacijskim nabojem ali pa v strahu pred smrtjo. To je telesni bonus, ki ga lahko uporabimo le v skrajni sili, v boju za preživetje, medtem ko ga pri vsakdanjih, bolj ali manj nepomembnih aktivnostih ter športnih tekmovanjih nikakor ne moremo izkoristiti.






Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar