torek, 7. oktober 2014

ZAŠČITIMO ZDRAVE MIŠICE

Mišičje proizvaja mediatorje, podobne hormonom, ki se preko krvnega obtoka porazdelijo po telesu. Znanstveniki so odkrili približno 400 tovrstnih snovi, a le 15 so jih raziskali. Miokini delujejo na jetra, kosti, maščobno tkivo, na celotni srčno-žilni sistem, spolne organe, trebušno slinavko in možgane. Tvorijo in porazdelijo se le takrat, ko mišice pospešeno delujejo. Bolj ko so mišice izurjene, bolje deluje proizvodnja in porazdelitev snovi iz telesu lastnega laboratorija.

Zato namenska vadba pomaga pri številnih obolenjih. Najpomembnejši miokin je interlevkin-6 (IL-6), saj zavira bolezenski vpliv trebušne maščobe. Globoko ležeča trebušna maščoba proizvaja snovi, ki v telesu ves čas ustvarjajo vnetja. Ena takšnih snovi se imenuje tumorski nekrozni dejavnik (TNF). Veliko trebušne maščobe povzroča številna vnetna žarišča v celotnem telesu. To pa pomeni, da ustvarjate ugodno okolje za sladkorno bolezen tipa 2, srčni infarkt, kap, artrozo in druge civilizacijske bolezni. Mišica, ki mora delovati, proizvaja miokin IL-6, ta pa zavira proizvodnjo TNF-a in spodbuja porabo maščob. Ob okrepljeni vadbi se proizvodnja IL-6 lahko postoteri.

Najučinkovitejšo zdravilo proizvajamo sami
Lotimo se torej podkožne maščobe! S tem ko izgrajujemo mišičje, zmanjšujemo trebušno maščobo. Pomembno pri tem pa je, da vaje za izgradnjo mišic izvajamo pospešeno in redno. Svoje mišice obravnavajmo kot telesu lastno preskrbo z zdravili: šibka mišična dejavnost pomeni, da imamo zelo majhno omarico z zdravili, močna in pogosta mišična dejavnost pa nam ponuja cel laboratorij. 










Print Friendly and PDF

1 komentar:

  1. Biološka zdravila največrat zavirajo ravno TNF. Nikoli mi ni bilo jasno kaj je to, evo sedaj ko sem prebrala pa mi je VSE jasno. Očitno sem morala počakati na ta sestavek. Še nekaj kar lahko sami naredimo sami zase! Zato vsi alternativci ob bozenih priporočajo dieto (vegansko) in vaje. Logiš :) Hvala.

    OdgovoriIzbriši