četrtek, 13. november 2014

BABE POSLUŠAJO SVOJE TELO

Navadno smo pozorni na svojo zunanjost in značilno je, da opazimo, kateri del telesa nas onesrečuje vendar bi bilo prav, da se s staranjem ne bi tako dobro razumeli zgolj s površino svojega telesa, kajti če mu ne bomo prisluhnili in bili pozorni na njegove potrebe in užitke, bo to vozilo, ki naj bi gladko teklo v dolgo in udobno življenje, omejevalo naše delovanje in spreminjanje. Poleg tega nas telo, če mu prisluhnemo, pogosto uči, naj bomo pozorni na nekaj pomembnega, kar bi sicer utegnili spregledati ali zanemariti.

Baba spozna, da izpolnjevanje želja telesa in psihe prinaša občutek ugodja - ko si na primer ženska, ki rada pleše, vzame čas za ples. Če v njem uživa, se sprostijo endorfini in stopnjujejo užitek ali zmanjšajo bolečine. Plesne ure, redna masaža, domače živali so na dosegu rok. Nekatera telesa hrepenijo po dotiku sonca Druga želijo občutiti veter v svežem gorskem zraku. Nekaterim dajejo zagon potovanja ali kilometrski sprehodi. Baba posluša svoje telo kot podaljšek psihe. Ko se telo in psiha strinjata v tem kaj je pomembno ali kaj si želita, se podobe, čustva in spomini prepletajo s telesnimi občutki in dejavnostmi. Psiha in telo sta kot eno. 

Mnoge babe se naučijo poslušati svoje telo, tako kot se nekateri ljudje uglasijo z vibracijami in zvoki svojega avtomobila in zaznajo, kdaj se kaj pokvari in mogoče potrebuje zdravljenje. Gre za to, da se potrudite in ste pozorni, kar mnoge babe naredijo šele tedaj, ko je kaj narobe. Nekaterim poslušanje pride v meso in kri.

Telo pogosto izraža naše občutke in če če čustvom ne dovolimo vznikniti na površje, se lahko pojavijo kot bolečina ali telesni simptom. Neprelite solze žalosti, odziv ob obletnici - telo se spominja čustveno nabitih datumov, ko jih um že pozabi, zatrta jeza, zamera, sovražnost, tudi napetost zaradi strahu in tesnobe se lahko pojavijo kot motnje, kot so astmatično kihanje, motena prebava, nespečnost ali izpuščaji. Baba prisluškuje pritanjenim sporočilom med občutki in telesom. Ko se pojavi znan telesni simptom, jo spodbudi k iskanju notranjega odgovora na: Kaj je narobe?

Baba je pozorna tudi na telesne zaznave - posluša ko ji telo govori o ljudeh in okoliščinah. Koga privabljate v svojo telesno bližino? Od koga se odmaknete za korak, ko se vam približa? Kurja polt, stisnjene čeljustne mišice, zardevanje, občutek, da so se vam naježili lasje, so posebno pomembna sporočila. Kadarkoli se pojavijo vam telo nekaj govori.

Nekatere babe pripisujejo pomembnost zunanjemu videzu, druge pa ne. Pomembno je, da občutek vrednosti, ki jo imajo kot ženska in človek, ni odvisen od zunanje podobe. Ljudje smo  privlačni zaradi stvari, kot so zdrav sij, ki odseva čilost in dobro zdravje, iskra v očesu, pristen nasmešek in spontan smeh, ne glede na starost. Kakorkoli babe, ki bi bile rade videti tako mlade, kakor se počutijo, bodo poskrbele za svoje gube in ohlapnosti, medtem ko jih imajo druge rade, obenem s sivečimi ali belimi lasmi in videzom babice ali moderne starke.








Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar