nedelja, 23. november 2014

BABE SE SMEJEJO SKUPAJ

Ženski trebušni smeh je pojav, ki se navadno zgodi, ko moških ni zraven. Spontan, nepričakovan skupen gost se pogosto pojavi sredi zelo stvarnega in tehtnega pogovora. Smeh izbruhe kot odziv na zaupane osebne zgodbe, ki opisujejo pretekle trenutke zadrege ali zmagoslavja in bi se lahko pripetile katerikoli. Zgodbe in smeh se stopnjujejo in žuborijo in kmalu nastopi stanje vsesplošnega veselja. V smehu se pretakajo endorfini, zdravljenje in dobrodejne molekule čustev. Babe se skupaj najpogosteje nasmejejo do solz, saj vedo, kdaj jih obdajajo podobno srčne ženske in jim ni treba ohranjati persone. 

Moški radi obtožujejo ženske, da nimamo smisla za humor, ker se ne smejemo šalam, ki se njih zdijo smešne. Freudova analiza humorja pojasnjuje, zakaj se mogoče ne smejijo (zlasti ko je usmerjen na  ženske). Mnogi odrasli moški se zabavajo ob šalah, kakršne si pripovedujejo fantički in sodijo v straniščni humor. Punčke in odrasle ženske ne razumemo zakaj.

Dobro počutje, ki privablja smeh v krogu žensk, izhaja iz občutka, da si med svojimi; ne glede na to, kako globoko ljubimo nekatere moške, jih pogosto občutimo kot ločeno vrsto. Babji smeh izvira iz globokega vrelca občutkov. Izraža zmagoslavje duha in duše nad tistim, kar bi nas lahko zlomilo ali zagrenilo; izraža, da nas tisto, kar se je ali ni zgodilo, ni spremenilo v tarnavke. Včasih se približa obešenjaškemu humorju; da smo še vedno tu in se skupaj smejimo, ne glede na to, koliko smo stare ali v kakšnem stanju smo. Veselost je spontan izraz svobode in proslajvljanje.







Print Friendly and PDF

1 komentar: