ponedeljek, 19. januar 2015

RAZTEZANJE PO VADBI

Na koncu vadbe je priporočljiva aerobna aktivnost nizke intenzivnosti. Tako pospešimo regeneracijo obremenjenih mišic. Po tem izvedemo sklop gimnastičnih vaj za psihofizično sprostitev, ki naj vsebujejo predvsem sprostilne in statične raztezne vaje, ki so namenjene mišični in psihični sprostitvi po vadbi. Z vajami poskušamo raztezati in sproščati mišice, ki so bile najbolj obremenjene . Te statične vaje se izvedejo po metodi raztegni - sprosti, pri čemer mišico kar najbolj iztegujemo, zadržimo položaj približno 15 sekund te popustimo. Najbolje je, če to ponovimo 2 - 3 krat.

Raztezanje omogoči hitrejše odstranjevanje razgradnji snovi iz mišice, da se lahko ohrani njena funkcionalna sposobnost na visoki ravni. Z razteznimi gimnastičnimi vajami učinkovito preprečujemo t. i. delta mišično stanje oziroma nepovratno mišično skrajšanje. Mišica, ki je bila izpostavljena večjemu naporu (glavni trening) - gre za dolgotrajna in močna krčenja - se skrajša za 5 - 13%. Tako skrajšanje mišice lahko traja tudi do 48 ur po prenehanju napora. Po tem obdobju mišica spet zavzame prvotno obliko. Če se ti napori prepogosto ponavljajo, lahko to privede do nepovratnega mišičnega skrajšanja, saj se mišica vedno manj vrača v prvotno stanje. To mišično skrajšanje se najpogosteje pojavi pri profesionalnih, enostranskih obremenitvah in pri nepravilni vadbi za razvoj moči.

Negativne posledice:
- povečan mišični tonus - posamezna mišica je bolj napeta in z večjo silo pritiska na sklepne površine - kar povzroči nepravilno obremenitev sklepa, to pa se lahko pokaže kot obraba sklepa

- povečana napetost v mišičnih tetivah, kjer se pojavi bolečina, ki lahko vodi v vnetje
- trganje mišičnih vlaken
- slabša delovna učinkovitost mišic - manjši izraz moči, mišični krči, slabša raztegljivost










Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar