torek, 17. februar 2015

10 RAZLOGOV ZA TEK

Tek je duševna hrana
Mnogi pravijo, da jim tek očisti dušo, za kar obstajajo tudi bolj znanstveni dokazi. V neki raziskavi so 1200 rekreativnih tekačev vprašali, zakaj tečejo. 64% jih je kot glavni vzrok navedlo, da tek ,koristi predvsem njihovi glavi in jim pomaga obvladovati vsakdanji stres. Hkrati jih je 60% menilo, da jim tek pomaga okrepiti samozaupanje in zato lažje rešujejo vsakdanje težave.

Tek pripomore k dobremu počutju
Če nekateri tekači sprva med tekom ravno ne uživajo, se vsekakor dobro počutijo, ko se oprhajo. To pomeni, da se vsak dan počutijo bolje, kot bi se sicer.

Tekači so prijetni ljudje
Tisti, ki se ukvarjamo s tekom, smo spoznali toliko prijetnih ljudi, kot nikoli prej. Prijetno socialno okolje v katerem se dobro počutimo, pa je za kakovost življenja zelo pomembno. Marsikaj lepega se ponavadi pripeti v povezavi s tekom in nekatera tovrstna doživetja spadajo med najbolj dragocene spomine našega življenja.

Tek nas napolni z energijo
Nekateri imenujejo ta izraz tudi tekaški paradoks, saj večina meni, da nas tek utruja. Mnogokrat je pri teku najbolj naporno to, da oblečeš tekaška oblačila in obuješ tekaške copate. Po teku, pa se počutiš popolnoma prerojeno in polno energije. Celo običajna dolgočasna gospodinjska opravila opraviš z lahkoto.

Tek nas uči discipline in nam pomaga izkoristiti čas
Disciplina je eden temeljnih pogojev uspešnega teka, pa tudi uspešnosti v službi in doma. Da lahko ob vsakodnevnih obveznostih tečemo, moramo učinkovito organizirati svoj čas. Disciplina in učinkovita izraba časa sta za uspeh v službi veliko bolj pomembni kot nadarjenost, velikokrat pa to velja za uspeh v življenju na sploh. S tekom treniramo oboje: disciplino in razporeditev svojega časa.

Shujševalna kura
Tek je šport, ki je največ ljudem na svetu v  pomoč pri hujšanju. Vsak sodoben dietetik in zdravnik pacientu, ki mora ali želi shujšati, predpiše dieto v povezavi s fizičnim naporom. Hujšanje s tekom je resnično najbolj enostavno in še izjemno učinkovito. Tečemo lahko tudi v fitnesu. Od vseh aerobnih naprav je poraba energije največja ravno na tekoči preprogi.

Tek je lahko naš najboljši prijatelj
Zmeraj je tu, ko ga potrebujemo. Kot ostale stvari v življenju gre skozi različna obdobja: enkrat tečemo manj, drugič več. Toliko kolikor potrebujemo in takrat ko potrebujemo.

Tek je lahko uporaben
Tečemo lahko v službo ali v trgovino, tečemo lahko po vsakdanjih opravkih, nekaj mimogrede nekomu nesemo ali uredimo kakšno drugo stvar. Bencina pri tem ne potrebujemo, lahko pa se znebimo neželenega vira energije - odvečne maščobe.

Tek je najbolj naraven šport
Človeško telo je narejeno za gibanje. Tek je bil milijone let eden od pogojev za preživetje. Če nisi ujel hrane, si lahko bil hudo lačen in potem si jo ujel še težje. Za tek ne potrebujemo nobenega posebnega priročnika. Teči znamo vsi in le redki tega ne zmorejo. Tek je osnova številnih drugih športov, ki so mnogokrat pravzaprav le nadgradnja.

Tečemo zaradi zdravja
Ljudje tečejo zaradi preventive pred boleznimi ali za lažjo kontrolo in izboljšanje tistih kroničnih bolezni, ki jih že imajo. Znanstveni dokazi v prid rednemu ukvarjanju s tekom so številni. Zmanjšano je tveganje za razvoj in nastanek številnih bolezni, kot na primer:
  • invalidnost zaradi artritisa
  • rak dojke
  • nastanek krvnih strdkov
  • rak debelega črevesa
  • sladkorne bolezni
  • žolčnih kamnov
  • bolezni srca
  • visokega krvnega pritiska
  • debelosti
  • motnje spanja
  • depresije, ...

Tek je klasična pot k samozavedanju, samozaznavanju in samozaupanju. Značilna tekačeva lastnost je neodvisnost. Tekač se med tekom zaveda omejitev lastnega telesa in duha. Nauči se, da je edina pot k izboljšanju odvisna od njegove osebne predanosti, odločenosti in žrtvovanja. Tekači v življenju napredujejo tako, da zahtevajo več predvsem od sebe.













Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar