torek, 10. november 2015

PETERO NAČEL JOGE

Starodavna jogijska modrost sintentizirana v pet temeljnih načel, ki jih zlahka sprejmemo v svoj način življenja in ki nam dajejo osnovo za dolgo in zdravo življenje:

1.
Pri pravilni relaksaciji se sprošča napetost v mišicah in spočije celotni organizem, da se čutimo sveži kakor po trdnem spancu. Takšna sprostitev ugodno vpliva na vso našo dejavnost in nas nauči kako ohraniti energijo in se otresemo vseh skrbi in strahov.

2.
Pravilna telovadba je izvajanje jogijskih položajev ali asan, ki delujejo sistematično na vse dele telesa - raztegujejo in uglašujejo mišice in vezi, ohrnjajo hrbtenico in sklepe gibke in izboljšujejo krvni obtok.

3.
Pravilno dihati pomeni dihati s polnimi pljuči in enakomerno. Pri pravilnem dihanju ne uporabljamo samo dela pljuč, ampak vsa, da bi dobili vase čim več kisika. Z vajami v jogijskem dihanju ali pranajami se uravnavajoč tok prane - življenjske sile, ki je shranjena v čakrah (desno) - naučimo, kako obnoviti telesne moči in nadzorujemo svoje duševno stanje.

4.
Pravilna prehrana je zdrava, uravnovešena prehrana, utemeljena na naravni hrani. Telo ob takšni prehrani ostaja lahkotno in prožno, duh miren, odpornost proti boleznim se okrepi.

5.
Pozitivno mišljenje in meditacija nam pomagata, da se otresemo negativnih misli, si umirimo duha in nazadnje transcendiramo vse misli.







Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar