ponedeljek, 29. avgust 2016

SLASTNA TORTA RABARBARA

Rabarbara se je letos v vrtu tako razbohotila, da jo je bilo prav veselje pogledati. Mesnata, široka stebla in ogromni zeleni listi. A bil je skrajni čas, da jo pospravimo v želodce. Takšno sočno, okusno in z domačega vrta. Nastala je odlična torta, nad katero sem bila še sama navdušena:

TORTA RABARBARA

Sestavine:

Testo:

  • 225 g moke
  • 150 g masla
  • 50 g rjavega sladkorja
  • 1 jajce
  • čajna žlička limonine lupinice


Rabarbarin nadev:

  • 1/2 kg rabarbare
  • 2 jedilni žlici koruznega škroba
  • 70 g rjavega sladkorja
  • sok ene limone
  • 5 žlic vode


Skutin nadev:

  • 250 g skute
  • 50 g kisle semtane
  • 100 g kremnega grškega jogurta
  • 50 g sladkorja
  • zavitek vaniljevega sladkorja
  • 3 jajca



Najprej sem zamesila testo, tako da sem moki dodala nekoliko zmehčano maslo in ostale sestavine, ter zmesila krhko testo. Oblikovala sem ga v kroglo, zavila v vrečko in za pol ure postavila v hladilnik.

Nato sem pripravila rabarbarin nadev. Rabarbaro sem oprala, olupila in narezala na koščke. ter jo zmešala z vsemi preostalimi sestavinami. V posodi sem vse skupaj pristavila na štedilnik in mešala na srednjem ognju dokler se ni sladkor raztopil in rabarbara zmehčala, ter škrob nekoliko zgostil.

V drugi skledi sem zmešala skutin nadev, pri čemer sem najprej dobro stepla rumenjake in sladkor, nato sem dodala preostale sestavine in na koncu ročno vmešala beljakov sneg.

Pečico sem vklopila na 170 stopinj, pekač namazala z oljem, ter ga obložila s testom in ga prepikala z vilicami. Preko sem enakomerno razporedila rabarbarin nadev in čez njega še skutin nadev. Torto sem pekla cca. 40 minut na 170-tih stopinjah in 10 minut na 150-tih stopinjah.

Pečeno torto sem postavila iz pečice, počakala da se ohladi in jo nato shranila v hladilniku. Rabarbarin nadev naredi torto svežo in fajn kiselkasto.



Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar