petek, 21. oktober 2016

KRUH POLŽ

Saj nočem več niti skozi okno gledati. Tega deževnega, hladnega in turobnega vremena pač ne maram. Še dobro, da smo se minuli vikend v Poreču do dobra naužili sonca in si nekoliko pogreli kosti.
Danes pa, .... Popoldan se bom zaprla v kuhinjo in nastal bo en dober, dišeč domači kruh!

KRUH POLŽ

Sestavine:

  • 400 g ržene moke
  • 300 g gladke bele moke
  • vrečka suhega kvasa
  • žlička sladkorja
  • žlička soli
  • malo olja
  • cca. 3 dcl vroče vode


Moko presejem v večjo posodo, vanjo naredim jamico in noter nasujem kvas in sladkor, ter jamico do vrha zalijem z vročo vodo. Ko se kvasec speni in naraste, dodam sol, olje in preostalo vročo vodo in zmesim testo. Nato posodo pokrijem s kuhinjsko krpo, jo postavim na toplo in počakam cca. 1 - 2 uri, da testo kipne. Za tem ga ponovno zmesim in oblikujem dolgo kačo, ki jo zvijem v polža. Kruh namažem z oljem in po želji posipam s sezamom.

Vklopim pečico na 250 stopinj in počakam, da se segreje, nato pa vanjo potisnem pekač s kruhom. Le-tega pečem 15 minut na 250-tih stopinjah in nato še cca. 30 minut na 200 stopinjah. Vroč kruh postavim na kuhinjsko rešetko in počakam, da se ohladi.

No, obvezno pa seveda še vročega probamo. Mogoče pa ni dober, hehehe.








Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar