petek, 9. december 2016

VISOK KRVNI TLAK IN INZULIN

Poskuse nadzorovanja visokega krvnega tlaka s shujševalnimi kurami in dietami z malo soli lahko nekako primerjamo s stanjem, ko zdravimo povišano telesno temperaturo z aspirinom; zdravila sicer za določen čas ublažijo simptome, a če ne odpravimo osnovnega vzroka težav, se bodo simptomi zagotovo ponovno pojavili.
Danes znanstveniki z vsega sveta prihajajo do izjemnih odkritij glede vzroka visokega krvnega tlaka. Raziskave odkrivajo, da je nevidni sovražnik odvečna količina inzulina, ki je posledica tako čezmernega izločanja inzulina kot tudi odpornosti proti njemu.

Odvečne količine inzulina povzročajo visok krni tlak na tri različne načine:

Prvič, odvečni inzulin lahko spodbuja simpatični živčni sistem, ta pa lahko vpliva na občasno pospešen srčni utrip, na zoženje krvnih žil in zvišanje krvnega tlaka. Če imate v družini visok krvni tlak, lahko tudi vi pričakujete vpliv inzulina na krvni tlak.

Drugič, inzulin pomaga uravnavati količino soli v krvi Čim višja je vrednost inzulina, več soli se zadrži in tako ostaja več vode v krvnem obtoku. Ni pomembno, kako zelo pazite pri uživanju soli. Spoznali bost, da ima odvečna količina inzulina premoč nad vašim trudom. Ker sol pomaga zadrževati tekočino, se tako po arterijah pretaka več tekočine. Več tekočine v isti prostornini pa povzroča večji tlak oziroma v tem primeru visoki krvni tlak.

Tretjič, visoka vrednost inzulina povzroča zožitev arterij, po katerih se pretaka kri. Inzulin pa spodbuja proizvajanje holesterola in nastajanje oblog na stenah arterij. Ker se z zožitvijo arterij zmanjša prostor, po katerem se pretaka kri, se posledično seveda poviša krvni tlak.

Zaradi močnega vpliva delovanja inzulina so znanstveniki spoznali, da visok krvni tlak ni končno stanje, telesna motnja, bolezen sama po sebi, ampak simptom - sicer zelo pomemben simptom - močnega temeljnega inzulinskega neravnovesja. To ni težava ki jo moramo nadzorovati, ampak težava, ki jo lahko dokončno odpravimo, če odpravimo vzrok.

Vir:
Tudi z ogljikovimi hidrati ste lahko zasvojeni (Richard in Rachael Heller)




Print Friendly and PDF

1 komentar:

  1. Moj ima sladkorno verjetno tipa 1, saj mu njegova slinavka skoraj ne proizvaja ceč inzulina. Kako pa v tem primeru, ko si daje injekcije. Se lahko zgodi, da je v telesu preveč inzulina? Saj ta vendar posrka sladkor iz krvi in posledično padeš v hipo, ali kako?

    OdgovoriIzbriši