petek, 24. februar 2017

TELESNA PRIPRAVLJENOST IN AEROBNA KAPACITETA

Kaj je telesna pripravljenost, ko govorimo o vzdržljivostnih športih?

Znanost pravi, da o vzdržljivostni sposobnosti pričajo tirje fiziološki kazalci, ki veljajo za celostni starostni razpon:
- aerobna kapaciteta
- laktatni prag
- ekonomičnost gibanja

AEROBNA KAPACITETA

Aerobna kapaciteta predstavlja količino kisika, ki ga na časovno enoto porabimo ob vadbi z neprekinjeno maksimalno obremenitvijo. Več kot porabimo kisika, več energije proizvajamo in hitrejši smo. Kako hitri smo na svoji aerobni kapaciteti, je najboljši kazalec naše vzdržljivosti.

Ko ste na svoji aerobni kapaciteti - na maksimumu in zelo zadihani - lahko na tej ravni zdržite zelo kratek čas. To velja tudi za vse dobro pripravljene atlete in lahko traja približno 4 do 6 minut, odvisno od športne discipline. Manj ko ste aerobno pripravljeni, krajši je čas ko lahko vzdržite maksimalni napor. Omejitveni dejavnik je količina kisika, ki ga pošiljate v delujoče mišice in sposobnost mišic za izrabo tega kisika. To je pravzaprav bistvo vsega, kar razumemo pod pojmom "telesna zmogljivost".

Mnogi športniki poznajo aerobno kapaciteto tudi po znanstvenem zapisu VO2max, kar je okrajšava za definicijo aerobne kapacitete: maksimalni (max) volumen (V) kisika (O), ki ga lahko telo predela med aerobno vadbo. Torej, VO2max je količina kisika, ki ste jo sposobni predelati na minuto glede na vašo težo.

Vrhunski športniki, tako moški kot ženske imajo VO2max od 60 do 80, le da imajo ženske v povprečju za približno 10% nižjega kot moški. To pomeni, da vrhunski športniki porabijo 60 do 80 mililitrov kisika na kilogram telesne teže v minuti. Če moški športnik torej tehta 70 kg in ima VO2max 70 ml/kg/min, njegovo telo ob največji obremenitvi porabi približno 5 litrov kisika na minuto. Vendar pa morate vedeti, da v minuti dejansko vdihne in izdihne vsaj petkrat več zraka, se pravi vsaj 25 litrov, saj je zrak sestavljen pretežno iz dušika; v zraku, ki ga dihamo je kisika le približno 21% in še tega nekaj izdihnemo neuporabljenega.

Kako visoko lahko pridete s svojo aerobno kapaciteto? Vaš potencialni VO2max je precej odvisen od staršev. To je sklep, ki izhaja iz ugotovitve klasičnih raziskav, kar pomeni da je zgornja meja genetsko pogojena, vendar nikar ne obupajte - za vse je enako. Raje se osredotočite na neposreden cilj, na prizadevanje, da se pri vadbi dovolj pogosto in kolikor je le mogoče približate svojemu zgornjemu pragu aerobne kapacitete. Če nikoli ne vadite tako intenzivno ali pa vsaj blizu temu, vemo bo VO2max padal hitreje kot bi sicer.

Vir: Hitri po petdesetem, Joe Friel







Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar