torek, 23. maj 2017

MAJSKI HLEBEC

Temperature se počasi in vztrajno dvigujejo, kar je fajn. A to pomeni, da se bo počasi dvignila tudi temperatura v stanovanju in za nekaj časa bo potrebno prekiniti dišečo peko domačega kruha. A pred poletjem še hitro izkoristimo in si privoščimo hlebeč domačega fino zapečenega kruha.


DOMAČ POLNOZRNATI KRUH

Sestavine:

  • 700 g polnozrnate moke
  • vrečka suhega kvasa
  • žlička sladkorja
  • cca. 3 dcl vroče vode
  • žlička soli
  • malo olivnega olja


Moko natehtam v večjo posodo, vanjo naredim jamico in noter vsujem kvas. Posujem ga z žličko sladkorja in jamico do vrha zalijem z mlačno vodo. Ko kvas naraste, dodam sol, olje in preostalo vodo, ter zamesim gladko testo.

Skledo prekrijem z vrečko in testo pustim vzhajati cca. 1 uro. Nato ga premesim, oblikujem hlebec in ga položim na pekač obložen s silikonsko podlogo ali peki papirjem. Pokrijem ga s krpo, vklopim pečico in počakam da se le-ta dobro segreje. 

Nato hlebec prečno zarežem in pekač postavim v pečico. Kruh pečem cca. 15 minut na 250-tih stopnjah in nato še cca. 30 minut na 200 stopinjah.

Pečen kruh postavim na rešetko, da se ohladi, nato ga pospravim.






Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar