četrtek, 18. januar 2018

DOLGI TEK - 2. del

GORIVO
Če tečete več kot eno uro skupaj, si lahko vzemite s seboj "gorivo" za polnjenje zalog in energije. Voda bi morala biti obvezna, a kot gorivo lahko uporabite tudi športno pijačo, ki vsebuje vse potrebne ogljikove hidrate in elektrolite, gel, med, energijske ploščice ali kakšno sadje.

Različni tekači različno reagirajo na razne vrste "goriva", tako da boste morali sami poiskati tisto, ki ustreza samo vam in vašim potrebam. Npr. nekomu je idealna voda v kombinaciji z medom ali banano, vendar dobro prenaša tudi vse ostalo, obstajajo pa tudi tekači, ki ne prenesejo vode v večjih količinah in pijejo le cedevito ali podobne napitek.

Če se sprašujete, v čem naj to vse nosite, je odgovor sledeč: Odvisno kje tečete. Kadar tečete po mestu ali v urejeni urbani okolici, lahko vodo pijete na pokopališčih, bencinskih pumpah, tržnicah ali v gostilnah, kadar pa si privoščite tek v naravi, med potoki in ptički, pa lahko uporabite tekaški nahrbtnik.

Nekateri tečejo z bidonom, katerega držijo v roki, spet drugi uporabijo tekaški pas s stekleničkami. Dandanes obstaja res veliko možnosti in kombinacij, in na vas je, da ugotovite, kaj vam osebno najbolj odgovarja.

Če pijače ne želite nositi s seboj, si tekaško ruto načrtujte tako, da boste tekli mimo gostilne ali bencinske postaje, kjer se za majhen denar ali celo zastonj lahko okrepčate in napijete.


MENTALNA DELITEV
Že sama misel na tek dolžine mnogim povzroča skrbi in "glavobol" vodi v lenobo in željo, da preskočijo takšen trening in včasih celo upajo na (PRE) slabe vremenske razmere.

A kar se mora ni težko. Trening dolžine si lahko olajšamo tudi psihično in sicer tako, da si dolžino v glavi razdelimo na več manjših odsekov. Na primer 30 kilometersko razdaljo si razdelimo na 3 x 10 km in tako tečemo po odsekih. Ali pa 15 km si razdelimo na 1 km, pa še en in še en in tako do konca.

Sama osebno, si razdalje vedno delim na maksimalno pet krajših odsekov in tako v glavi odštevam od 5 do konca. Če mi je tak krajši odsek predolg, ga ponovno razdelim na dva li tri pododseke, a nikoli v glavi ne presežem številke 5.


POTRPEŽLJIVOST
Grajenje dolžine oziroma nabiranje kilometrov traja, tako kot traja sama dolžina. Dolžina se ne zgodi čez noč, njen največji prijatelj pa je potrpežljivost.

Počasi, potrpežljivo, z voljo in vztrajno, še posebej če ste na začetku tekaške avanture. In ne pozabite, tek in dolžina sta tukaj in niti najslabše vreme vas ne more rešiti.

Pravzaprav sta tek in dolžina statični količini, vedno prisotni in na nas je, da te kilometre pretečemo.



Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar