ponedeljek, 30. november 2009

SVET KRUHA IN OREHOV


Polurna vožnja v službo in nazaj me vsaki dan ponese v drugi svet. Danes sem se ustavila v svetu kruha in orehov.

Zakaj orehi?
Orehi so bogati z vitamini, predvsem skupine B in z minerali. Uvrščamo jih med najbolj kalorična in hkrati tudi zelo koristna živila, saj vsebujejo preko 60% maščob, katerih večji del sestavljajo esencialne maščobne kisline. Pomemban sestavina orehov je tudi elaginska kislina, ki jo vse pogosteje omenjajo kot snov, ki zmanjšuje možnost pojava rakavih obolenj.

Prav tako vsebujejo veliko nenasičenih maščob, ki znižajo raven holesterola v krvi in zmanjšujejo možnost obolenja ožilja. Bogati so tudi z rudninskimi snovmi (fluor, baker,...) in beljakovinami. Zaradi aminokisline triptofan, ki v telesu sprošča serotonin - hormon ugodja in sreče - pomirjajo.

Ena od snovi v orehih, ki najbolj vpliva na zdravje srca so omega-3 maščobne kisline, ki redčijo kri in tako pripomoreju k prostemu pretoku krvi. Uživanje omega-3 maščobnih kislin ima številne zdravstvene prednosti, v zadnjih letih pa naraščajo pričevanja, da primerna količina omega-3 maščob v prehrani pripomore tudi k boljšim športnim dosežkom. V teku so raziskave, ki kažejo na to, da se te maščobe z lahkoto pripojijo membrani srčne mišice, kjer zmanjšujejo porabo kisika. Raziskovalci tako menijo, da ribja olja lahko v zdravem srcu in skeletnih mišicah med naprezanjem zmanjšujejo zahtevo po kisiku celotnega telesa in srčne mišice, ne da bi se to poznalo na dosežkih. Če bodo raziskave potrjene, bo to pomenino, da omega-3 maščobe telesu pomagajo proizvajati enako delo z manjšimi presnovnimi vložki - spodbudno za vzdržljivostne športnike.

In zakaj kruh?
Orehova jedrca se odlično okusijo v domačem orehovem kruhu, ki ga spečem po naslednjem receptu:

OREHOV KRUH
40 dag ržene in 30 dag enotne moke, orehe, kvas, žlička sladkorja, žlička soli, žlička olja, voda


Moko pesejem v večjo posodo, naredim jamico, vanjo dam kvas, posujem s sladkorjem in zalijem s toplo vodo, toliko da je kvas pokrit. Po kakšnih 10 minutah, ko kvas nekoliko naraste dodam žličko soli (paziti je potrebno, da ne pride v stik s kvasom), žličko olja ter orehe in vse skupaj zalijem s približno tremi decilitri tople vode. Pri dodajanju vode je tako, da je v prvi rundi bolje uporabiti malo manj tekočine, ko pa med mešanjem ugotovim, da je testo presuho jo počasi dolivam. Vendar res zelo počasi.



Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar