petek, 24. maj 2013

DAN V KUHINJI

Pa se je začelo. Pomanjkanje časa je krivo, da čez teden iz kuhinje ne diši več po okusnih domačih sladicah. Zadiši le še po kruhu. Ooo, čez vikend že še pečem, čez teden pa več ne. Popoldnevi so zasedeni s tekom in kolesarjenjem. Razen ponedeljkov. A ti so rezervirani za vse nujne in malo manj nujne opravke, kot so razne knjižnice, banke, pošte, nakupi in še in še. Dan še prehitro mine in sladica odpade. Tudi torki so zasedeni. Ti so rezervirani za hitre teke. To pomeni, da se namesto po kuhinji podim in sopiham po stadionu. Kaj pa sreda? Ne, tudi v sredo ne gre. V sredo po novem kolesarim. Namesto kratkega razteka, se za kakšno uro in pol "vržem" na kolo in ko sem doma, je ura že skoraj 7 zvečer. No, pa je teden že v drugi polovici. Ker v sredah ne tečem, moram to nujno opraviti v četrtek. Privoščim si nekoliko daljši tek in sladica ponovno odpade. In ker po novem dvakrat na teden kolesarim, morajo biti teki v ostalih dneg nekoliko intenzivnejši. Ja, petkovi popoldnevi so zapolnjeni s tempo tekom. Evo in je tu že vikend. Madona kako hitro mine. 

Ampah, ker je danes grdo in hladno in deževno sem si dala duška v kuhinji. Najprej sem se lotila sladice, za katero se je izkazalo, da je več kot oličnega okusa. Nato sem pripravila testo za njoke, katere smo pospravili za kosilo in zamesila slasten domači kruh - polnozrnati z otrobi. Nato sem na brzino smuknila v tekaška oblačila in odtekla petkov tempo tek. Ooo, sem bila kar utrujena od prejšnjih dni, a sem se potrudila. Saj je kar šlo. Proti pričakovanjem dobro.

Po teku sem se hitro lotila kosila - domačih njokov z drobnjakom in okusno omakico z mlado govedino in domačimi bučkami, ki so nam ostale v zmrzovalniku še od lani. Jih moramo porabiti preden nas razveselijo nove.




Kmalu je zadišalo tudi po kruhu:

Evo, polovisa kolačka je že izginila.




Pecivo pa je že čakalo na mizi. Mmm, je dobro. Iz njega lahko po želji izrežete srčke in jih oblijete s čokolado in nastali bodo medeni srčki - takšni kot jih lahko kupimo v trgovini.

PECIVO - MEDENO SRCE

Sestavine:

  • 1 šalica polnozrnate moke (šalica = cca 2 dcl)
  • 1,5 šalice gladke moke
  • 1 žlica sode bikarbone
  • 2 šalici sladkorja
  • 2,5 šalice mleka
  • 4 žlice olja
  • mešanica začimb za medenjake (ker nimam pojma kakšna mešanica je to, sem v maso dodala cimet) 
  • 10 žlic marmelade
  • 200 g čokolade za kuhanje


Zmiksala sem moko, sodo, sladkor, mleko, cimet in olje, ter polovico mase vlila v namaščen in z moko posipan model, ter maso pekla 10 minut, da se je strdila.

V ponvi sem stopila 100 g čokolade in 5 žlic marmelade, ter s to maso premazala na pol pečen biskvit, preko katere sem prelila drugo polovico mešanice za biskvit.
Pecivo sem pekla še 30 minut na 180-tih stopinjah.

Pečeni biskvit sem prelila s stopljeno čokolado (100 g) zmešano s 5 žlicami marmelade, ter počakala, da se nekoliko ohladi.




Print Friendly and PDF

7 komentarjev:

  1. O ljuba duša, Vanja, koliko pa ti prešportaš! Zavidam ti vztrajnost in voljo. Pa še same dobrote pečeš :) Pridna :))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja, za šport mi gre kar nekaj časa. Ampah to rada počnem.

      Izbriši
  2. Zdravo Vanja,

    Zdi se mi, da tvoja regeneracija na kolesu bolj kaže na triatlonske zametke :)

    Lep pozdrav,
    Matej

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja, žal obstaja en veeelik priblem - to je plavanje.

      Izbriši
  3. Saj se da, postopoma povečaj gibljivost v ramenskem obroču in se nauči plavat prosti slog, čee ga še ne znaš. Prepričan sem, da bi ti ljudje, ki so bivši plavalci ali trenerji plavanja priskočili na pomoč.

    Lp, matej

    OdgovoriIzbriši
  4. Pri nas v trgovinah prodajajo Kotanyi mešanico začimb za medenjake. Notri pa so: cimet, muškatni orešček, koriander, klinčki, piment, koprc, ingver, janež, poper, janeževa zvezda in kardamom. Skratka malo morje začimb in dišav :)
    lp

    OdgovoriIzbriši