Če vas pot kdaj zanese na Korčulo in če boste le imeli priložnost, si oglejte Korčulansko viteško igro - ples z meči - Moreška.
Prelepo!
STRANI
▼
torek, 29. april 2014
petek, 25. april 2014
PREBUJANJE NARAVE
Ni lepšega, kakor spomladansko prebujanje narave. S takšno brzino kot mineva čas, se prebuja tudi narava.
četrtek, 24. april 2014
KOT DROBNO LISTJE
Tale vzorec mi je takoj padel v oči in sem ga sprobala tudi sama. Nastal je lušten komplet v zemeljskih barvah z mnogimi drobnimi listki.
sreda, 23. april 2014
DVA HLEBČKA
Taka naglica je, da vedno pozabim kupit semena. je pa zato v hladilniku ostalo kakšne četrt kile skute in jo je bilo potrebno porabit. Ker nam je že primanjkovalo kruha, je skuta koristno pristala v njem.
Spekla sem takšen čisto navaden beli kruh s skuto. In ker sem oni dan uničila mikser, sem vajo ponovila tako kot v starih časih - na roko. Pa sploh ni slabo.
BELI KRUH S SKUTO
Sestavine:
Moko sem odtehtala v večjo skledo, vanjo naredila jamico, noter nadrobila kvas, ga posula z žličko sladkorja in jamico do vrha zalila z vročo vodo. Med tem ko je kvasec kipel, sem hitro smuknila v tekaška oblačila. Nato sem dodala skuto, sol, olje in cca. 2 dcl vroče vode, nakar sem pričela z mesenjem. Najprej sem moko previdno zmešala s skuto in vodo (da se mi testo ni preveč zlepno na prste), nato pa sem testo temeljito pregnetla. Skledo sem pokrila s kuhinjsko krpo in že me je za dobro uro in pol poneslo v cvetočo pomlad.
Čez približno dve uri sem vklopila pečico na 250 stopinj, testo ponovno pregnetla, ga razdelila na dva dela in oblikovala hlebčke. Položila sem jih na pekač obložen s peki papirjem, jih ponovno pokrila s krpo in počakala, da se segreje pečica. Vzhajane hlebčke sem prečno zarezala in pekač postavila v segreto pečico.
Kruh sem pekla najprej 15 minut na 250-tih stopinjah, nato pa še 30 minut na 200-tih stopinjah. Vroči kruh sem postavila na kuhinjsko rešetko in počakala, da se ohladi. Nato sem ga pospravila v vrečko in danes imamo svežega za zajtrk.
NJAMI!
Spekla sem takšen čisto navaden beli kruh s skuto. In ker sem oni dan uničila mikser, sem vajo ponovila tako kot v starih časih - na roko. Pa sploh ni slabo.
BELI KRUH S SKUTO
Sestavine:
- 70 dag bele moke
- 1 kocka svežega kvasa
- 1 žlička sladkorja
- vroča voda
- 250 g skute
- 1 žlička soli
- 1 žlička olivnega olja
Moko sem odtehtala v večjo skledo, vanjo naredila jamico, noter nadrobila kvas, ga posula z žličko sladkorja in jamico do vrha zalila z vročo vodo. Med tem ko je kvasec kipel, sem hitro smuknila v tekaška oblačila. Nato sem dodala skuto, sol, olje in cca. 2 dcl vroče vode, nakar sem pričela z mesenjem. Najprej sem moko previdno zmešala s skuto in vodo (da se mi testo ni preveč zlepno na prste), nato pa sem testo temeljito pregnetla. Skledo sem pokrila s kuhinjsko krpo in že me je za dobro uro in pol poneslo v cvetočo pomlad.
Čez približno dve uri sem vklopila pečico na 250 stopinj, testo ponovno pregnetla, ga razdelila na dva dela in oblikovala hlebčke. Položila sem jih na pekač obložen s peki papirjem, jih ponovno pokrila s krpo in počakala, da se segreje pečica. Vzhajane hlebčke sem prečno zarezala in pekač postavila v segreto pečico.
Kruh sem pekla najprej 15 minut na 250-tih stopinjah, nato pa še 30 minut na 200-tih stopinjah. Vroči kruh sem postavila na kuhinjsko rešetko in počakala, da se ohladi. Nato sem ga pospravila v vrečko in danes imamo svežega za zajtrk.
NJAMI!