STRANI

četrtek, 17. junij 2010

DEHTEČE NAMAKANJE


Tokrat sem stopila kar čez domači prag in zavila proti cvetočim in dehtečim vrtnicam. Je že res, da sem morala uničiti tako lepe, cvetoče rožice, a nastalo bo okusno rožno žganje.


ROŽNO ŽGANJE

Najprej sem natrgala cvetove in iz njih osmukala cvetne lističe. Zbrala sem jih v večji plastični skledi.


Nato sem vzela navaden kozarec za vlaganje, ter ga menjaje napolnila s plstmi vrtničnih lističev in sladkorja. Kozarec sem napolnila do vrha, vsebino pa nekoliko potlačila. Na vrhu sem končala s plastjo sladkorja. Kozarec sem dobro zaprla, ter ga pustila stati 4 dni.


Po štirih dneh sem prilila žganje in vrelo vodo v razmerju 2 : 1 oz. 2 enoti žganja in 1 enota vrele vode. Oziroma, če povem po domače: "Če kozarec sprejme 3 decilitre tekočine, je potrebno natočiti 2 dl žganja in 1 dl vrele vode."

Pripravek bom pustila stati en teden in ga nato precedila skozi gosto krpo in natočila v steklene kozarce.

Rožno žganje pride prav kot dodatek k sladicam ali sadnim solatam, ali pa kot aperitiv z malo limoninega soka.

Ni komentarjev:

Objavite komentar