STRANI

petek, 18. november 2011

DIŠEČ PETKOV VEČER

Zimsko hladno vreme s celodnevno meglo je kot naročeno, za dišečo pekarijo. No, pa seveda tudi praznina v shrambi. Le kaj bomo jedli za zajtrk, če ne bo domačega kruha?

MEŠANI HLEBCI

Sestavine:

  • 70 dag bele moke
  • 1 kocka svežega kvasa
  • žlička sladkorja
  • žlička soli
  • žlička olja
  • 1 jajce
  • 1 - 2 dcl jogurta
  • 1 - 2 dcl tople vode

  • 40 dag ržene moke
  • 30 dag enotne moke
  • 1 kocka svežega kvasa
  • žlička sladkorja
  • žlička soli
  • žlička olja
  • razna semena
  • 1 dcl jogurta
  • 2 dcl tople vode

Pripravim dve skledi in v vsako presejem moko. V prvo skledo belo moko, v drugo pa mešanico ržene. V kupček moke naredim jamico, vanjo nadrobim kvas, posujem s sladkorjem in prelijem z vročo vodo.

Ko kvasec kipne, dodam ostale sestavine in zmiksam.


 Zmiksano testo prekrijem s kuhinjsko krpo in ga postavim v topel prostor, da vzhaja.
 Čez približno eno uro testo ponovno pregnete, razdelim na dva enakomerna dela in oblikujem hlebce. Postavim jih v pekač obložen s peki papirjem, pokrijem s kuhinjsko krpo in počakam dodatnih 20 min, da le-ti kipnejo.
 Medtem vklopim pečico, da se fajn zagreje.
 Kruh pečem približno eno uro. Najprej na 250 stopinjah, po pol ure pa zmanjšam temperaturo na 200 stopinj.
MMM, JE DIŠALO!

1 komentar: