STRANI

nedelja, 15. april 2012

NEDELJSKI KRUHEK

Kljub temu, da so dnevi pre-pre natrpani in da je bila današnja nedelja poooolna nujno potrebnih hišnih opravil, je zadišalo po svežem kruhku. Nastal je krompirjev. Dišeč in slasten.

KROMPIRJEV KRUH

Sestavine:
  • 0.5 kg krompirja
  • 1 kg pšenične moke - gladke
  • 1 kocka kvasa
  • 1 žlička sladkorja
  • 1 žlička soli
  • 1 žlička olja
  • 1 dcl jogurta
  • cca. 1 dcl tople vode

Krompir sem najprej skuhala in ga temeljito pretlačila. Počakala sem, da se nekoliko ohladi, nato sem v skledo vsula moko in vanjo naredila jamico. Noter sem nadrobila kvas, ga posula s sladkorjem in zalila z vodo. Čez kakšnih 10-15 minut, ko je kvas kipnil, sem dodala sol, olje, jogurt in vodo, ter zamesila testo. Pri krompirjevem testu je potrebna precejšnja mera pazljivosti pri dodajanju vode. Le-te je kaj hitro preveč. Tudi sama sem se uštela in dodala nekoliko preveč moke, pa sem morala nato dodati še moke.

Zato - previdno pri dodajanju vode!

Zmiksano testo sem pokrila s kuhinjsko krpo in ga pustola dve uri, da je fajn naraslo. Nato sem ga ročno pregnetla, razdelila na tri dele in oblikovala tri hlebčke. Položila sem jih na pekač obložen s peki papirjem in jih porkila s kuhinjsko krpo. Vklopila sem poečico in počakala da se temeljito segreje. Vsaj 20 minut je potrebno počakat, da je pečica fajn topla. Nato sem vanjo položila pekač s kruhom. Pekla sem ga 15 minut na 250 stopinjah in še pol ure na 200 stopinjah, nato sem ga položila na rešetko in počakala, da se ohladi.

MMM, je slasten!




2 komentarja:

  1. Uhh, krompirjev kruhek je najboljši. Jaz ga dostikrat delam iz ostankov pireja :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja, res je dober. V tem cajtu, ko je potrebno porabit star krompir iz ozimnice pa je sploh prikladen. Ej, tudi tvoje lepo izgleda!

      Izbriši