STRANI

nedelja, 2. september 2012

PONOVNO MED LONCI

Tako kot se je končala vročina, so se za večino tudi končale počitnice. Počasi se vračamo v ustaljene tirnice. Šola, služba, treningi, vsakodnevna kuharija in jeeeee - kruhkanje. No, do konca septembra so še v okrnjeni sestavi, saj imajo novopečeni študenti še mesec dni "gratis" počitnic. 

Prvi kruhek po vročinskem valu in v novi sezoni je že na krožniku. Topel, svež, dišeč, bel in polnozrnati.

MAKSIMALNO POLNOZRNATI KRUH

Sestavine:

  • 60 dag polnozrnate moke
  • pest lanenih semen
  • pest bučnih semen
  • kocka kvasa
  • žlička sladkorja
  • žlička soli
  • žlička olja
  • kumina in janež po okusu
  • 1 dcl jogurta
  • cca. 1 - 2 dcl vode


V posodo presejem moko in vanjo neredim jamoco.


Vanjo nadrobim kvas, ka posujem s sladkorjem in jamico zalijem z vodo.



Počakam približno 10 minut, da kvasec kipne. 


Nato dodam semena, sol, olje, kumeni , janež, jogurt in vodo, ter zamiksam gladko testo. Pokrijem ga s kuhinjsko krpo in počakam 1 do 2 uri, da fajn kipne. No, moje testo je tokrat čakalo kar dobre 3 ure, saj kosila pa res nismo smeli zamuditi.


Oblikujem štruce in jih položim na pekač obložen s peki papirjem. 

Štruce pokrijem s krpo in jih pustim da še nekoliko vzhajajo, dokler se ne segreje pečica.

Kruh pečem približno 45 minut. Najprej 20 minut na 250-tih stopinjah, nato na zmanjšam temperaturo in pečem na 200 stopinjah.

Vroč kruh položim na rešetko in počakam, da se ohladi. Ali pa tudi ne in pojemo kar vročega.



3 komentarji: