STRANI

torek, 16. julij 2013

SLASTNE DOMAČE ŽEMLJICE

Kljub temu, da so počitnice skrbim za svojo vsakodnevno kondicijo. Tako tekaško, kot kuhinjsko. Pred par dnevi so nastale tele slastne polnozrnate žemljice - rolice.

POLNOZRNATE ROL`CE

Sestavine:

  • 40 dag polnozrnate moke
  • 30 dag enotne moke
  • kocka kvasa
  • 1 žlička sladkorja
  • 1 žlička soli
  • žlička olivnega olja
  • cca. 1 dcl navadnega jogurta
  • cca 2 dcl vroče vode


V večjo skledo sem presejala moko, vanjo naredila jamico in noter nadrobila kvas. Posula sem ga z žličko sladkorja in jamico prelila z vročo vodo.

Po približno 10-tih minutah sem dodala sol, olje, jogurt in vodo, ter sestavine zmiksala v gladko testo. Prekrila sem ga s kuhinjsko krpo, ter počakala, da naraste na dvakratno količino. To je trajalo kakšno dobro uro, zato sem ta čas izkoristila za vsakdanji tek - raztek.

Naraslo testo sem ročno pregnetla, ga razdelila na osem enakih delov, ter vsakega posebej razvaljala v kvadratno obliko. Približno 3-5 mm debelo v kvadrat razvaljano testo sem iz vogala zvila v rolico - žemljico.

Rolice sem zložila na pekač obložen s peki papirjem. 4 na en pekač in 4 na drugega. 



Prekrila sem jih s kuhinjsko krpo in počakala, da se segreje pečica. Medtem so rolice rasle in rasle. 



Pekače sem postavila v pečico segreto na 250 stopinj in rolice pekla 10 minut na tej temperaturi, nato sem temperaturo zmanjšala na 200 stopinj in jih pekla še nadaljnih 20 - 25 minut. 




Še tople so se olično podale k osvežilni solati.

Ni komentarjev:

Objavite komentar