STRANI

torek, 29. september 2015

DIŠI PO KRUHU

Jesen je. Zunaj je hladno. Prehladno za moj okus. A prosti ponedeljkov popoldan sem kaj hitro izkoristila in pogrela kuhinjo. Seveda pa je tudi mamljivo zadišalo. Po damačem kruhu iz polnozrnate moke. 

Tokrat popolnoma enostaven kruh, brez semen, le z janežem in kumino.

POLNOZRNATI KRUH Z JANEŽEM IN KUMINO

Sestavine:

  • 700 g polnozrnate moke
  • 1 vrečka suhega kvasa
  • žlička rjavega sladkorja
  • cca. 3 dcl vroče vode
  • 1 žlička soli
  • žlica olivnega olja
  • pest janeža in kumine


Moko sem odtehtala v večjo posodo, vanjo naredila jamico in noter vsula kvas in sladkor, ter jamico do vrha zalila z vročo vodo.

Po cca. 10 minutah sem dodala olje, sol, vodo in zdrobljen janež ter kumino. Sestavine sem temeljito premiksala, da sem dobila gladko zmes. Posodo sem pokrila s krpo in počakala cca. 1 uro, da je naraslo. Nato sem oblikovala štruco, jo postavila na pekač, vklopila pečico in počakala, da se je le-ta segrela. Med tem časom je kruh še počival pokrit s krpo. 

Ko se je pečica segrela, sem kruh večkrat prečno zarezala, ter pekač postavila v pečico. Kruh sem pekla prvih 15 min na temperaturi 250 stopin, nato pa cca. 30 min. na 200 stopinjah. 

Pečen kruh sem postavila na rešetko, da se je ohladil.





2 komentarja: