STRANI

torek, 26. september 2017

PRVE JESENSKE ŽEMLJICE

Tako. Vrag je odnesel šalo. Jesen je tu, dnevi so krajši in vročine sigurno več ne bo. Kaj to pomeni? Pomeni lahko marsikaj, a jaz vem, da lahko na polno spet "kurblam" pečico in skrbim za prijetne kuhinjske vonjave in toplo vzdušje. Pa začnimo!

PRVE JESENSKE ŽEMLJICE

Sestavine:
  • 700 g moke
  • 1 vrečka suhega kvasa
  • žlička medu
  • cca. 0.5 dcl vroče vode
  • žlička soli
  • stopljeno maslo
  • cca. 2.5 dl vročega mleka
Moko sem presejala v posodo, vanjo naredila jamico in noter nasula kvas. Dodala sem žličko meda in jamico zalila z vročo vodo. Ko je kvasec kipnil, sem dodala sol, maslo in vroče mleko, ter zgnetla gladko testo, ga pokrila s krpo in počakala da naraste na dvojno velikost. nato sem testo pregnetla, ga razdelila na 8 - 10 enakih delov in iz vsakega oblikovala žemljico. Razporedila sem jih po pekaču, pokrila s krpo, vklopila pečico in ko se je le-ta segrela sem vanjo postavila pekač.

Žemljice sem pekla cca. 45 minut na 200 stopinjah.



Ni komentarjev:

Objavite komentar