četrtek, 8. november 2018

TEKAŠKA OBUTEV - 3. del

Na trgu obstaja velika ponudba tekaške obutve številnih proizvajalcev, ki na podlagi biomehanskih študij teka različnih tipov tekačev razvijajo temu ustrezajoče tehnologije. Te se s ciljem doseganja kar najboljšega blaženja in razprševanja škodljivih udarnih sil, ki nastajajo med tekom, ter zagotavljanja stabilnosti vseskozi izpopolnjujejo in spreminjajo.

Kot novost pri tekaških obuvalih lahko omenimo, da ima večina modelov moško in žensko različico obuvala, kar je pomembno zaradi posebnosti ženskega stopala. Glavne razlike med ženskimi in moškimi modeli so oblika notranjega dela ter različna moč in postavitev blaženja.

Novost zadnjih let je tudi model obuvala, ki je primeren tako za pronatorje kot za supinatorje zaradi posebne tehnologije, ki prilagaja stabilnost obuvala glede na potrebe stopala. Primeren je za tiste, ki težko ugotovijo, kakšen tip tekača so. Z razvojem novih materialov, namenjenih predvsem izdelavi srednjega dela podplata, se poskuša doseči kar najboljše razmerje med blaženjem in stabilnostjo.

Posledica novih materialov je tudi razvoj modela, ki posnema tek bosega stopala. Ker je pri tem prvi stik stopala s podlago bolj v srednjem delu, je del podplata pod stopalnim lokom debelejši, neprekinjen in širši. Za veliko večino je tak tek neuresničljiv, zato so ti modeli namenjeni bolje treniranim, ki tečejo hitreje. Pri hitrejšem teku se težišče telesa namreč pomakne naprej, stopalo pa prvi stik s podlago doseže bolj v srednjem delu, zato mora podplat v tem delu nuditi dobro blaženje.

Pri rednem ukvarjanju s tekom je glede na povedano izbira ustrezne tekaške obutve, prilagojene našemu načinu teka, telesni teži in obliki stopala, pomembna tako z vidika zmanjšanja nevarnosti poškodb kot tudi z vidika daljše uporabne vrednost, ki naj bi jo imelo obuvalo, prilagojeno posameznemu tekaču. Zato se pred nakupom tekaškega obuvala velja posvetovati s strokovnjakom, ki pozna lastnosti posameznega modela in nam bo glede na naše potrebe predlagal ustreznega.





Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar