torek, 30. avgust 2011

PONOVNO UTIRJENI

Takoj, ko so se zunanje temperature spustile pod 30 stopinj, sem prižgala pečico in iz nje je ponovno slastno zadišalo. Smo že kar pogrešali tale naš domači kruh. Saj kupljeni ni slab, a domači je le domači. Od njega se pošteno naješ, ko se peče takoooo prijetno diši in vedno je drugačen.

Tokrat smo sprobali čebulne bombice:

ČEBULNE BOMBICE
40 dag ržene moke, 20 dag enotne moke, 1 čebula, malo olivnega olja, kocka kvasa, žlička sladkorja, 1 dcl tople vode, 2 dcl toplega mleka, žlička soli

Moko presejem v skledo, vanjo naredim jamico in noter nadrobim kocko svežega kvasa. Posujem ga s sladkorjem in do vrha jamice zalijem s toplo vodo. Čebulo na drobno narežem in prepražim na olivnem olju, tako da postekleni. Pazim, da čebula ne postane rjava, to je zažgana, ker je v tem primeru grenka.

Moki in kvascu dodam vse ostale sestavine, ter zmesim testo. Pokrijem ga s kuhinjsko krpo in pustim eno uro, da vzhaja.

Nato ga temeljito pregnetem, razdelim na manjše kose in oblikujem bombice. Položim jih na pomaščen ali s peki papirjem obložen pekač, pokrijem s kuhinjsko krpo, ter počakam približno 20 minut, da nekoliko narastejo.
 Medtem, ko bombice vzhajajo vklopim pečico na temperaturo 250 stopinj. Ko je pečica segreta položim, zmanjšam temperaturo na 200 stopinj in položim vanjo pladenj z bombicami.
Pečem približno 45 minut. Pečene bombice zložim na rešetko iz pečice in jih pustim, da se ohladijo. No, seveda pa ni prepovedano pojesti kar vroč primerek domačega kruhka.

Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar