četrtek, 19. januar 2017

ODLIČEN SADNI KRUH

Januar je pri nas mesec "čiščenja" zalog. Sem prepričana, da se je tudi pri vas čez praznike nabralo kar nekaj hrane, ki jo je potrebno v teh hladnih zimskih dneh čim prej porabiti. Med temi zalogami se mnogo krat najdejo tudi vrečke različnega suhega sadja. Le zakaj ga nebi spremenili v odličen sadni kruh, ki ga lahko v haldilniku hranimo kar nekaj časa in ga počasi doziramo ob popoldanski kavici ali čaju.

Naš pri sadni kruh v tej zimski sezoni je nastal tako:

SADNI KRUH

4 jajca (rumenjaki + sneg iz beljakov)
1 žlica meda
1 vanili sladkor
28 dag polnozrnate moke
1 pecilni prašek
2,5 dcl mleka

Suho sadje:
20 dag suhih sliv
20 dag suhih fig
10 dag suhih jabolk
10 dag rozin
10 dag brusnic
10 dag jedilne čokolade
10 dag celih orehov
10 dag celih mandeljev
cimet

Sadje in oreške sem en dan prej na drobno narezala, potresla s cimetom in prelila z domačim orehovim likerjem. Seveda pa lahko uporabite tudi rum ali pa kakšen drug liker, ki ga pač imate na zalogi.

Naslednji dan sem penasto zamešala rumenjake in vanili sladkor. Dodala sem moko s pecilnim praškom in mleko, ter sestavine fajn zmiksala. Za tem je prišla noter mešanica sadja, ki sem jih predhodno dodala žlico medu in nazadnje še sneg iz beljakov. Le-tega sem vmešala ročno in počasi.

Podolgovat pekač sem namazala z oljem in potresna z moko, ter vanj vlila pripravljeno zmes. Sadni kruh sem pekla približno eno uro pri 200 stopinjah.









Print Friendly and PDF

2 komentarja: