torek, 30. januar 2018

JABOLČNA PITA

Ej, tako dolgo že nisem nič sladkega pekla, da sem se v nedeljo prav prisilila in se trikrat zavrtela po kuhinji. Saj ni bilo naporno, je bilo kar fajn. Zamislila sem si nekaj enostavnega, iz sestavin ki jih imamo doma, saj je bila že nedelja popoldan in predvsem nekaj hitro pripravljenega. Torej. Doma imamo skoraj vedno jabolka, moko, mast ali maslo.

In.....

Nastala je takšna babičina jabolčna pita. Njami. Zelo okusna.

BABIČINA JABOLČNA PITA

Sestavine:

  • 350 g gladke moke
  • 0,5 vrečke pecilnega praška
  • 50 g sladkorja
  • 1 ščepec soli
  • 70 g hladnega, na koščke narezanega masla
  • 80 g masti
  • 2 rumenjaka
  • 4 žlice kisle smetane


za nadev:

  • 5 - 6 velikih jabolk
  • 1 žlica meda
  • 2 žlici limoninega soka
  • cimet po okusu


V skledo sem presejala moko, ji dodala pecilni prašek in sladkor, te sestavine premešala. Dodala sem na koščke narezano maslo in mast, ter vgnetla v suhe sestavine, tako da je zmes postala podobna drobtinam. Nato sem dodala rumenjake in kislo smetano, ter ročno zgnetla testo, ga oblikovala v kepo in postavila v hladilnik.

Nato sem olupila in naribala jabolka, jim dodala ostale sestavine, ter jih na nizki temperaturi na kratko podušila, tako da so se zmehčale.

Pečico sem segrela na 180 stopinj. Testo sem razdelila na dva dela. Pekač sem namastila in nanj položila prvo razvaljano polovico testa. Preko sem enakomerno razporedila jabolčni nadev in ga prekrila z drugo razvaljano polovico testa.

Pekač sem postavila v segreto pečico in pito pekla cca. 50 minut. Pravijo, da je najboljša vroča, a ne vem če ni hladna, naslednji dan še bolj okusna. Prav tako pravijo, da je potrebno jabolčno pito pred serviranjem potresti s sladkorjem, jaz tega ne storim.




Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar