četrtek, 27. september 2018

POTOVANJE K SAMEMU SEBI

Verjetno poznate pravljico o pogumnem krojačku Hlačku, ki jih je ugnal sedem na en mah. S tekom boste naenkrat opravili še več. Morda ste na začetku želeli samo nekoliko shujšati ali pa poživiti srce in krvni obtok. Potem pa ste že po nekaj tednih rednega teka opazili, da se je v telesu in glavi tako rekoč en passant ()mimogrede) spremenilo še veliko več. Tek je dobro vplival tudi na vaše počutje in psiho. Dejansko ste se podali na vseživljensko celostno potovanje k samemu sebi.

Izboljšujete svojo vzdržljivost in s tem tudi odpornost proti utrujenosti. Tako ste preprosto vzdržljivejši v svojem vsakdanjem življenju, prostem času in pri športu.

Zaradi povečane porabe kalorij pri teku (delovni metabolizem) in tudi stalno povečanega osnovnega metabolizma se zmanjšuje vaša telesna teža. Dosežete in ohranjate svojo normalno, idealno in tekmovalno težo.

Spodbudite proces izmenjave maščob - odvečna maščoba se pri teku razgrajuje in povečuje se rast mišic. Delež aktivne telesne mase se tako povečuje, kar pomeni, da je večji tudi osnovni metabolizem.

Tek je tudi idealen trening za trebuh, noge in zadnjico. Prav človekova pokončna hoj je tista, ki ne samo da oblikuje napete in trdne noge, ampak tudi oblikuje nadvse pomembne mišice na zadnjici.

Prehrana se prav gotovo spremeni. Tekači se zato nad povprečno dobro spoznajo na prehranska vprašanj. V hrani boste lahko bolj uživali, saj boste naslednji dan na treningu spet porabili kalorije.

Vaše srce in krvni obtok bosta sposobna prenašati večja obremenitve. Žile postanejo prožnejše, krvne vrednosti pa se izboljšajo.

Vaš imunski sistem se okrepi. Prehladna in gripozna obolenja se vas bodo lotevala redkeje in manj izrazito, zdravljenje pa bo potekalo hitreje.

Kite in kosti se okrepijo, sklepi so bolje namazani.

Ne da bi se izčrpavali, tako rekoč igraje, razgrajujete stresne hormone. Občutno se zmanjša tudi vaša želja, da bi stres izravnavali s cigaretami, hrano ali z alkoholom.

Zaradi izločanja telesnega hormona sreče serotonina in endorfinov se počutite dobro in ste zato bistveno manj dovzetni za depresije.

Med tekom lahko veliko razmišljate in miselno predelate vse zasebne in službene probleme. Vendar se pri teku, podobno kot pri sanjah, zgodi, da jasne misli, ki nas obhajajo, hitreje pozabimo. Zato nekateri s sabo jemljejo majhne diktafone.

Po teku boste najprej povsem budni in zbrani, kasneje pa boste lahko bolje spali.

V tekaški skupini boste našli družabnost in stike z enako mislečimi. Veselite se tekaškega "čvekanja"

Kadar tečete sami, imate končno čas le zase. Lahko se v miru natečete, sprostite in celo meditirate.

Po prvem napredku in uspehu vam zraste občutek za lastno vrednost. Tek postane model in tudi na drugih področjih življenja si boste upali več in premikali svoje meje.

Tek je že milijone let naravno sredstvo proti staranju. Proces staranja poteka počasneje, statistično gledano boste živeli nekaj let dlje, in kar je še pomembneje vaše življenje bo tudi v poznih letih veliko bolj kakovstno. Biološko gledano boste v primerjavi z običajnimi ljudmi desetletje mlajši.

Vir: Velika tekaška knjigaPrint Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar