četrtek, 10. januar 2019

KUP RAZLOGOV ZA TEK - 1. del

1. Sreča
Številne raziskave so pokazale, da tek zmanjša tesnobo, stres in depresijo. Pomaga pri boljšem počutju na dolgi in kratki rok.
Po dolgotrajnem naporu smo vsi zmagoslavni, to pa zaradi kemičnih snovi, ki se imenujejo kanabinoidi in jih vsebuje tudi marihuana. Bolj zdrava zadetost.

2. Spodbuja imunski sistem
Zmerni intenzivni tek, ki traja največeno uro, krepi imunski sistem, ker pospešuje kroženje obrambnih celic.

3. Močnejša kolena
Lenuhi vam znajo povedati, da tek škoduje kolenom. Pred nosom jim pomahajte s temle: na bostonski univerti pravijo, da reden tek ojača kolena. Poleg tega krepi kosti in sklepe.

4. Je poceni
Tek je najcenejša telovadba. Edini večji strošek je nakup novih tekaških copatov.

5. Daljša življenje
Tek lahko podaljša vaš čas na Zemlji. Po raziskavah sodeč si s telovadbo življenje lahko podaljšate ka za pet let in tri mesece.

6. Odkrivanje
Če boste redno tekli po svoji soseski, boste začeli odkrivati krajevne znamenitosti, o katerih niste nič vedeli. Ko boste naleteli na skrite parke, skrivnostne račne bregove in druge ezoterične užitke, se boste počutili kot Krištof Kolumb.

7. Ponižnost
Mnogim začetnikom se zdi, da se jim bodo vsi smejali in kazali za njimi s prstom, ko bodo tekli po ulicah v kratkih hlačah. Hitro pa ugotovijo, da se na njihovo početje nihče pretirano ne ozira.

8. Križ nebeški
Čeprav tek na prvi pogled ni povezan s krepitvijo jedrnih mišic, le-te razgiba zaradi obračanja hrbtenice. Če tla po katerih tečete niso ravna, bo učinek zaradi lovljenja ravnotežja toliko večji.

9. Mlajši možgani
Starejši ko smo, manj možganskih celic ustvarimo. Znanstveniki so leta 2010 zapisali, da reden tek obrne razvoj in ohranja možgane mlade.

10. Boljši spomin
Tek spodbuja izdelavo nefrotrofičnih dejavnikov. Te snovi, ki stimulirajo rast možganov, so še posebej aktivne v režnju hipokampusa, kjer se shranjujejo spomini.

11. Nižji krvni tlak
Razkrili so, da že trideset do 40 minut teka večkrat na teden lahko pomaga zmanjšati ali preprečiti hipertenzijo.

12. U, kakšna ritka
Tek aktivira zadnjične mišice, zato je ena najhitrejših in najmanj bolečih piti do napete ritke, ki ne visi.

13. Krasen razgled
Vadba v telovadnici je včasih podobna najbolj dolgočasnemu filmu na svetu, v katerem nastopata prepoteni spakujoči se dvigalec uteži in ženska, prilepljena na trenažer. Tek v naraci ponuja napet dokumentarec s podobami narave in gledalca ves čas drži v napetosti.


Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar