torek, 23. avgust 2016

LAHKA POLETNA TORTA

Poleti najbolj pašejo lahke, senzonske in hladne sladice. S temi ključnimi besedami v glavi sem se usedla za računalnik in pričela brskati. Počasi se mi je naproti pripeljala ideja, nato se je sladica prikazala v mislih in na koncu je nastala odlična torta:


TORTA NEKTARINA

Sestavine za biskvit:

  • 100 g mletih orehov
  • 4 žlice sladkorja
  • 1 vanili sladkor
  • 4 jajce
  • 3 žlice kakava
  • 1 žlica gustina
  • 3 žlice radenske
  • 1/2 žličke kardamoma

Sestavine za karamelizirane nektarine:

  • 4 zrele nektarine
  • 4 kocke rjavega sladkorja
  • cimet
  • 1 vanili sladkor


Sestavine za kremo:

  • 500 g pasirane skute
  • 3 dl smetane za stepanje
  • 2 dl navadnega jogurta
  • 125 g temne čokolade (min. 70%)
  • 1 želatina instant
  • 1 vanili sladkor



Rumenjake ločim od beljakov, ter iz beljakov stepem trd sneg. Rumenjake zmešam s sladkorjem, ter jih cca. 8 minut stepam, da masa krepko naraste. Nato dodam suhe sestavine in radensko, ter ponovno z zmanjšano hitrostjo sestavine premešam. Na koncu ročno vmešam beljakov sneg. 

Maso vlijem v tortni pekač obložen s peki papirjem in ga postavim v segreto pečico. Biskvit pečem cca. 20 minut na temperaturi 180 stopinj.

Pečen biskvit položim na krožnik in počakam, da se ohladi.



Medtem, ko se biskvit ohlaja pripravim karamelizirane nektarine. In sicer: nektarine operem in izkoščičim, ter narežem na manjše koščke. Zmešam jih s cimetom in sladkorjem, ter jih dušim tako dolgo, da postanejo mehke in izpustijo nekaj soka. Nato posodo odstavim z ognja in počakam, da se nektarine nekoliko ohladijo, ter da sok postane gost in lepljiv. 

Karamelizirane nektarine premažem preko biskvita, pri čemer približno 3-4 žlice pustim in jih primešam v kremo.



Za kremo najprej raztopim čokolado pomešano z vanilijevim sladkorjem. Nato dodam skuto, stepeno smetano in jogurt, ter vse sestavine temeljito zmešam. Na koncu vmešam instant želatino in karamelizirane nektarine. 

Okrog biskvita ponovno postavim tortni obod in nanj enakomerno razporedim kremo. Torto čez noč postavim v hladilnik, da se ohladi, ter da se okusi fajn prepojijo. Naslednji dan odstranim obod in okrasim s svežimi nektarinami.




Ne morem verjet - torta je resnično zelo, zelo dobra. Ni presladka in takoooo osvežilna!
Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar