SNEŽNE KEPE
Sestavine:
- 6 dl mleka
- 3 jajca
- 2 žlici sladkorja
- 1 žlička jedilnega škroba
- 1 vanilijev strok
Vanilijev strok sem razpolovila in z noževo konjico postrgala seme.
Jedilni šikrob sem zmešala z dvema žlicama hladnega mleka.
Beljake sem stepla v trd sneg.
Mleko sem v širši posodi zavrela.
Rumenjake sem penasto zmešala s sladkorjem, tako da sem dobila gosto kremo, ter jim na koncu ročno primešala raztopljen škrob in vanilijo.
Snega sem zajela z žlico in ga polagala v vrelo mleko, tako da so nastali žličniki. Ko so narasli, sem jih obrnila in po nekaj sekundah s penovko predala v stekleno skledo. Ko sem porabila ves beljak in ko so bili kuhani vsi žličniki, sem mleku dodala jajčno kremo in jo cca. 2 minuti med stalnim mešanjem kuhala, tako da se je zgostila. Nato sem jo prelila preko žličnikov in počakala da se sladica nekoliko ohladi, za tem se jo prestavila v hladilnik.
Snežne kepe so odlična osvežilna sladica, ki jo jemo hladno.
Njami sladica :) Mi smo to sicer delali brez škroba, na dno sklede pa smo dali na koščke nalomljene Albert piškote. Pa tudi drugačno ime smo imeli za to - paradižet. Nimam pojma, od kje takšno ime.
OdgovoriIzbrišiZanimivo. Paradižet sem zasledila v kuharski knjigi Dike Radice, samo recepta nikoli nisem prebrala.
OdgovoriIzbrišiMoja nona je bila Dalmatinka, verjetno je potem to ime prinesla iz Dalmacije ;)
Izbriši