torek, 20. december 2016

NAJBOLJŠA TA HIP

Zadnje leto nas je obsedla rdeča pesa. Pojemo je na kili, občasno tudi na tone. In ni mi jasno, ko se spominjam svojih otroških dni, kakšna "fama" je bila priprava pesine solate, kaj šele vlaganje (bei konzerviranje) rdeče pese. Češ, to ja ves dan traja. A res? Kako? Če pa to je ja takoj fertig! No, sicer mi pese ne vlagamo, ker jo raje pojemo sproti in sveže kuhano. A to je ena izmed boljših solat in tudi njena priprava je zelo enostvna in hitra.

SOLATA IZ RDEČE PESE

Sestavine:

  • rdeča pesa
  • hren
  • kumina
  • sol
  • olivno olje
  • kis


Peso skuham en večer prej, kar traja približno 30 - 45 minut, odvisno od velikosti gomolja. Nato jo shranim v hladilnik. Naslednji dan jo olupim, naribam, dodam nariban hren, strto kumino, sol, olivno olje in kis, ter zmešam. To je to. Nobenega kompliciranja - enostavno da bolj ne more bit. O tem, kako je dobro pa ni potrebno zgubljat besed.



Print Friendly and PDF

2 komentarja:

  1. Tudi jaz imam najraje domačo rdečo peso. Mi je všeč okus sveže pese, prelite s kisom in oljem, je bolj izrazit okus kot vloženi. Ampak se mi je ne da sproti kuhat. Jo raje poleti vlagam v kozarčke za k enemu kosilu. Hladno naribam in prelijem z vročim jabolčnim kisom (pol kis pol voda + sol + sladkor).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mi pa smo čisto nori na sveže kuhano - z olivnim oljem. Njami. Lep zimski večer!

      Izbriši