petek, 2. december 2016

ZASVOJENOST Z OGLJIKOVIMI HIDRATI IN KOFEIN

Kofein v kavi ali čaju, gaziranih brezalkoholnih pijačah oziroma tudi drugih pijačah lahko poveča neustavljivo slo po ogljikovih hidratih na dva različna načina.
Prvič,
kofein deluje kot "antihranilo", saj izpira kalij in tiamin iz telesa. Rezultati kažejo, da so ob zaužitju dveh decilitrov kave v časovnem razmiku treh ur pri testiranih osebah opazili do 50-odstotno izgubo sposobnosti absorbiranja tiamina.

Drugič,
kofein lahko povzroči povečanje sle po ogljikovih hidratih v okviru nekoliko manj razumljivega procesa: kofein naj bi spodbujal simpatični živčni sistem, kar naj bi zvišalo vrednost inzulina. Zelo malo raziskav je dalo jasno razlago tega procesa, a povišana vrednost inzulina sama po sebi pojasnjuje, zakaj tako mnogi od nas radi posežemo po "nečem sladkem" kadar pijemo kavo.

Vir:
Tudi z ogljikovimi hidrati ste lahko zasvojeni (Richard in Rachael Heller)








Print Friendly and PDF

2 komentarja:

  1. Pri meni je malce obratno: zaželim si nekaj sladkega in potem si naredim kavo (z malo mleka), ki ima manj kalorij. Ni namreč nikogar, ki bi pekel take dobrote. Tole bi jaz zmazala z lahko in se ravno zato ne lotim peke. Ja, ti tečeš, pa potem vse pokuriš.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hja, a tudi s tekom ne pokuriš vsega. Je treba včasih kar malo pazit!

      Izbriši