torek, 13. marec 2018

KER ŽE DOLGO NISMO PEKLI

Že res, da smo sladkarija skoraj prenehali pečt, a kruheci še vedno nastajajo kot po tekočem traku, le fotkat jih pozabim, ker prehitro izginejo. Najnovejši hit v naši kuhinji je kruh s chia semeni. Jaz sem nad njimi trenutno prav navdušena. Kruhu dajo takšno fajn teksturo in mehkobo. Pa dolgo ostane svež, čeprav tale pojem "dolgo" je kar precej raztegljiv, hihihi.

Pa pozikusimo:

KRUH S CHIA SEMENI

Sestavine:
- 500 g ržene moke
- 200 g navadne bele moke
-1/2 vrečke suhega kvasa
- žlička soli
- žlička svinjske masti
- pest chia semen
- cca. 3 - 4 dcl vroče vode

Semena vsaj pol dni prej namočim v vroči vodi in jih pustim, da se fino prepojijo in napijejo. Ne se prestrašit, nastane namreč taga gosta pudingasta zmes.

V skledo natehtam moko, vanjo naredim jamico in v njej pripravim polovico vrečke suhega kvasa. Ko kvasec kipne, dodam sol, mast, semena in vodo, pri čemer jo dolivam postopoma in pazim, da je ne dodam preveč. Ročno zmesim gladko testo, ga pokrijem z vrečko, postavim na hladno in ga tam pustim ali čez noč, ali čez dan.

Nato vrečko odstranim, testo pregnetem in oblikujem v štruco. Vklopim pečico na 250 stopinj in počakam, da se temeljito segreje. Štruca med tem pokrita čaka na toplem, kjer vzhaja. Pekač postavim v segreto pečico in kruh pečem 15 minut na 250-tih stopinjah in še cca. 30 min. na 200 stopinjah.

Pečen kruh odložim na rešetko, da se ohladi, nato pa ga pospravim.

Njami!




Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar