četrtek, 22. marec 2018

SKRB ZA STOPALA

Skrb za stopala pri tekačih je zelo pomembna. Stopala med tekom absorbirajo sile, nekajkrat večje od telesne teže. Ta ponavljajoča se obremenitev povzroča številne težave na stopalih, lahko pa vpliva tudi na druge dele telesa, višje po kinetični verigi - gležnje, kolena, kolke, križ.

IZBIRA PRIMERNIH COPAT
Skrb za stopala se začne s primerno obutvijo. Tekaški copati, ki se slabo prilagajo, so pogosto vzrok za težave s stopali in druge poškodbe. Uporaba copatov, ki se dobro prilegajo stopalu in so oblikovani prav za tek znatno zmanjša tveganje za tovrstne nevšečnosti. Ob nakupu copatov prosite prodajalca, naj vam izmeri velikost stopala, saj se ta spreminja. Tekaške copate uporabljajte samo za tek; če boste v njih hodili ali opravljali druge treninge, se bo zmanjšala opora, ki jo dajejo pri teku. Za druge športne aktivnosti imejte dodaten par copatov. Tekaški imajo vgrajen blažilni vložek, ki zmanjšuje čezmerne sile na stopala, toda ta se sčasoma obrabi, zato jih je treba menjati pogosteje, kot si morda mislite.

PRIMERNE NOGAVICE ZA TEK
so enako pomembne kot ustrezni copati. V neprimernih nogavicah je tek lahko neudoben, stopala se spotijo in tudi shladijo, in nastanejo žulji. Prvo pravilo je, da nikoli ne nosite bombažnih nogavic, ker drgnejo kožo. Nosite dvoplastne tekaške nogavice, ki zmanjšajo trenje med stopalom in copatom, kar preprečuje nastanek žuljev. Nogavice iz materiala, ki odvaja vlago, absorbirajo pot in koža ostaja suha. To zmanjša tveganje za glivično okužbo, poleg tega pa preprečuje poškodbe zaradi mraza, na primer ozebline pozimi, Nekatere nogavice imajo posebno blaženje na peti in prstih, ki zmanjšuje pritisk na te dele. V tako imenovane kompresijske nogavice je vpletena dodatna nit, ki poteka od vrha proti prstom, delujejo pa kot nekakšen oporni ovoj za golenske mišice gležnjev in stopalo.

SKRB ZA TEKAŠKE COPATE
Preden sezujete copate, odvežite in zrahljajte vezalke - če jih snamete tako, da z drugim stopalom stopite na petni del, boste uničili oporo opetnika. Ne tecite v mokrih copatih, saj se blaženje mokrega vmesnega podplata zmanjša za 40 - 50 odstotkov in poveča tveganje za poškodbe. Če kupite dva para športnih copatov, bo suh par vedno pri roki. Nikoli ne perite športnih copatov v pralnem stroju, ker se lahko deformirajo, po potrebi jih perite ročno. Sušite jih vedno na zraku - če so izpostavljeni neposredni vročini, na primer na radiatorju ali zunaj na soncu se lahko skrčijo.

POGOSTA MENJAVA COPATOV
Priporočljivo je, da tekaške copate menjate na 480 - 800 km ali na pol leta, kar se zgodi prej, v idealnem primeru pa, preden se pojavijo prvi znaki obrabe. Toda to je lahko odvisno tudi od kakovosti copata, prav tako pa od vašega tekaškega sloga, površine, po kateri tečete in vaše telesne teže. Težji tekači bolj obremenijo copate kot lažji. Tekači čevlji sčasoma izgubijo vlažilno in oporno sposobnost in če podpora ni več zadostna so sklepi bolj obremenjeni, kar poveča tveganje za bolečine v petah, utrujenost mišic in poškodbe zaradi preobremenitve. Na primer vnetje pokostnice in stresne zlome.

ZNAKI OBRABE
Prvi znaki obrabe pri kateremkoli tekaškem copatu so opazni na vmesnem podplatu. S palcem pritisnite na vmesni podplat. če je pretrd ali premehak, je morda že preveč stisnjen in je izgubil sposobnost blaženja. Gube vzdolž vložka prav tako nakazujejo na obrabo vmesnega podplata. Copate zamenjajte, če je blago zgornjega dela raztrgano ali če opazite znake obrabe zunanjega podplata, običajno na peti, sprednjem delu in konici copata. Če čutite večjo bolečino v sklepih, ali napetost v mišicah kot ponavadi, je blaženje copat morda že slabše, zato je čas za zamenjavo. Če boste predolgo tekli v obrabljenih copatih, se lahko sčasoma spremeni vaš način teka.

Vir: Popolni vodnik Tek in Maraton


Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar