petek, 11. maj 2018

DAN ZA RIČET

Tako, pa se je začelo. Sonček, toplo vreme, narava, svoboda, šport ... Ni šanse, da nas kdo obdrži doma, na kavču, pred televizijo, v ležečem položaju ... Še posebej pa ne čez vikend. Sobota in nedelja sta rezervirani za šport in temu so prilagojena tudi naša kosila.

Tokrat je bil na vrsti ričet. Skuham ga dan prej in nato zdrži dva dni. Če ga je dovolj seveda. In tokrat ga je bilo. In bil je takoooo dober.

Gre pa tako:

RIČET

Sestavine:
- suhi fižol
- ješprenj
- čebula
- jušna zelenjava (koleraba, paprika, paradižnik, korenček)
- krompir
- prekajena rebrca
- česen
- sol
- poper v zrnu
- lovorov list
- malo nekaj hudega (čili, kajenski poper, huda paprika)

Fižol in ješprenj en dan prej namočim. Naslednji dan dobro splahnem, dodam vodo, začimbe, česen, jušno zelenjavo, razen korenja, katerega dodam kasneje in pristavim na ogenj. Prekajena rebrca posebej kuham cca. 10 minut, nato jih prestavim v ričet. Čebulo prerežem na polovico, jo razslojim na rezine in jih popečem v ponvi. Popečene rezine čebule dodam v ričet. Kuham približno 20 - 30 minut, nato dodam na kocke narezan krompir in prav tako na kockice narezano korenje. Kuham še cca. 20 minut in jed je gotova.

Zraven lahko postrežeš kruh ali pa žgance, mi je jemo ričet kar tako brez vseh dodatkov, saj so že fižol, ješprenj in krompir same po sebi dovolj kalorične sestavine.

Evo, danes je petek in še imaš čas, da skočiš v trgovino in pripraviš okusno jed za dva vikend kosila. Jaz bom tokrat v naprej pripravila čilo con carne.




Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar