torek, 22. maj 2018

DA BOŠ VELIK IN MOČAN

Žganci so stara jed in jih na Slovenskem poznamo nekaj stoletij, k nam pa so prišli iz nemških krajev.

Na Koroškem so žgance opekli na žerjavici. Lonec, v katerem so jih pripravili, so pred koncem potisnili v žerjavico, nekako kakor danes izpod črepnje, da so se lepo zapekli, ožgali ali žgali z vseh strani. Od tod tudi ime - žganci. Ta postopek je bilo enostavno izvesti v kuhinjah z odprtim ognjiščem. Nekoliko težje je šlo pri zidanih štedilnikih, kjer je bilo treba odstraniti rinke na štedilniku, danes to ni več mogoče.

Na Dolenjskem so žgance pripravljali s krompirjem z ajdovo ali pšenično moko. V Vipavski dolini, na Goriškem in drugod po Primorskem so ob polenti raje pripravljali koruzne žgance, ne ajdovih. V Brdih so podobno kot belo polento pripravljali tudi bele koruzne žgance, skupaj s krompirjem. V Prekmurju in Prlekiji imajo zanje ime madžarskega izvora, a ga izgovarjajo po svoje, pač odvisno kod in kje: dödele, dödöle, dödoli, dödöli ... So priloga ali samostojna jed iz krompirja in moke, zabeljena s čebulo, kislo smetano in izdatno žlico svinjske masti. Enaki jedi pravijo v osrednji Sloveniji oženjeni žganci, pač po logiki, da je krompir moškega, moka pa ženskega spola.

Dödele ali oženjene žgance so ponudili kot prilogo h golažu in prekmurskim paprikašem, k raznim mesnim pečenkam z omako, ali bolj vsakdanje - s klobaso in kislim zeljem ali repo. V Prlekiji so k nezabeljenim dödelem ponudimo mleko, belo ječmenovo kavo, kislo mleko ali jogurt. Če so jih zabelili z bučnim oljem, so jih ponudili tudi kot samostojno jed s prilogo iz sladkega rdečega zelja.

Mi smo tokrat preizkusili ječmenove žgance. Prvič, in moram priznati, da nam je vsem okus zelo ustrezal. V bistvu smo enoglasno ugotovili, da so zelo dobri in jih bomo še kdaj pripravili.

JEČMENOVI ŽGANCI

Sestavine:
- ječmenova moka
- žlička soli
- voda
- ocvirki za zabelo po okusu

V ponev nalijem vodo, jo osolim in počakam, da zavre. Nato vanjo vsipam ječmenovo moko, na sredini naedim luknjo, do dna, ponev pikrijem in na majhnem ognju kuham cca. 20 minut. Nato vodo odlijem (pustim je le malo) in žgance z močno kuhalnico mešam tako dolgo, da se moka lepo sprime. Ves čas po potrebi dolivam vodo, a le v majhnih količinah, kej je hitro lahko preveč.

Žgance po želji zabelim s čebulo, ocvirki ali kislo smetano, mi pa smo si jih privoščili s paradižnikovo omako.Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar