torek, 18. september 2018

TELESNA PRIPRAVLJENOST

Telesna pripravljenost (fitnes) - zdravje.
Kaj pravzaprav pomenita ta pojma?

Fitnes je beseda angleškega izvora in pomeni sposobnost, primernost, zmožnost. V vsakdanji rabi jo bolj ali manj povezujemo z zdravjem in ustreznim življenjskim slogom. To pomeni dobro prehrano in duhovno živahnost, "biti v formi", dobro počutje, dober zunanji videz in vitkost. V ožjem pomenu besede pa je vaša telesna pripravljenost (fitnes) odvisna od vaših športnih sposobnosti in stanja vašega srčnega in krvožilnega sistema. Za zdravje niso pomembne le moč, gibčnost in koordinacija, temveč v veliki meri tudi dobra telesna vzdržljivost. Testi telesne pripravljenosti lahko zelo hitro odkrijejo pomanjkljivosti vaše telesne kondicije.

Zdravje je veliko več kot le odsotnost bolezni. Anima sana in corpore sano - zdrav duh v zdravem telesu! Tak celovit pogled je pred skoraj 2000 leti zagovarjal rimski satirik Juvenal. Nekaj podobnega je v 18. stoletju zagovarjal tudi moralni filozof Jean-Jacques Rousseau: "Predvsem zaradi duše je treba vaditi telo"
Precej obsežno definicijo danes uporablja tudi Svetovna zdravstvena organizacije (WHO): Zdravje je stanje popolnega dobrega počutja na telesni, duševni in socialni ravni. Na osebni lestvici vrednot bi moralo zdravje skupaj z vrednotami kot so resnična ljubezen, prijateljstvo, svoboda in varnost, stati povsem pri vrhu.

Kaj storimo za to?

Vir: Velika tekaška knjiga



Print Friendly and PDF

1 komentar: