torek, 20. januar 2015

SOLATA ZA NAJZDRAVJE

Brokoli vsebuje:
- sulforafane
- indole
- folate
- vitamin C
- vlaknine
- kalcij
- betakaroten
- vitamin K

Nekoč so dvomili v dobrodejnost brokolija, danes pa zaradi svojih dobrih učinkovin velja za eno od najboljših vrst najhrane za najzdravje. Brokoli krepi naš imunski sistem, zmanjšuje možnost za nastanek očesne mrene, dobro vpliva na bolezni srca in ožilja, krepi kosti in se bori proti prirojenim boleznim. Brokoli in njegovi sorodniki so eno izmed najmočnejših prehranskih orožij za boj proti raku.

Kljub svoji priljubljenosti brokoli ni dovolj pogosto na naših jedilnikih. To bi morali spremeniti - zaradi svojega zdravja. Torej, kar v trgovino po brokoli, pri nakupu pa bodimo pozorni, da izberemo čvrste, temno obarvane in goste cvetove (čim temnejša je barva, tem več rastlinskih hranilnih snovi vsebuje). V hladilniku se brokoli lahko ohrani od 5 do 7 dni. Pred shranjevanjem brokolija ne peremo, ker se na vlažni rastlini lahko pojavi plesen, ampak ga šele tik pred uporabo dobro operemo.

In ko smo prinesli domov vsak svoj brokoli, si lahko privoščimo takšno okusno solato:

SOLATA Z BROKOLIJEM

Sestavine:

  • brokoli
  • čebula
  • koruza
  • paradižnik
  • paprika
  • feta sir
  • sol, bučno olje, kis


Brokoli narežem na manjše kose in ga skuham. Koruzo sperem in jo dodam v skledo. Papriko, paradižnik in čebulo prav tako operem, očistim in narežem na koščke. Dodam nekoliko mehkejši feta sir (jaz sem uporabila Subotički sir), sol, olje in kis, ter vse sestavine temeljito premešam.

Solata je še boljša, če brokoli skuhamo en dan prej in ga postavimo v hladilnik, tako da naslednji dan uporabimo fajn hladnega.

MMMM, KAKO JE TO DOBRO!











Print Friendly and PDF

2 komentarja: