sreda, 21. januar 2015

KLINČKI - 1. del

KLINČKI - ZDRAV IN TOPEL ZAKLAD ZA MRZLE DNI

Nageljnove žbice - klinčki so močno dišeči in pekoči posušeni cvetni popki dišečega klinčevca. Ta zimzeleni grm je doma na Moluških otokih v Indoneziji. Domačini sušijo cvetne popke tri dni, njihova najprej bleda, nato zelena, tik pred cvetenjem pa rožnata barva pa pri tem preide v rjavo. Lahko jih uporabljamo za čaj, kot začimbo ali olje. Deluje protiglivično, protibakterijsko, antiseptično in so tudi odličen analgetik.

Nageljnove žbice z nageljni nimajo nobene zveze, ime pa so dobile zaradi oblike starinskega žeblja - so prastara, nekoč tudi najbolj dragocena začimba na svetu. Najprej so jih uporabljali v vzhodni Aziji, v Evropi pa menda šele v četrtem stoletju. Z nageljnimi žbicami so včasih začinili praktično vse jedi. Danes jih najpogosteje uporabljamo pozimi, pri pripravi kompotov, čajev in seveda kuhanega vina, brez katerega si ne predstavljamo veselega decembra. 
Lahko jih dodajamo tudi sadnim sladicam in drobnemu pecivu, domači marmeladi, svinjski pečenki, nekaterim salamam in včasih krvavicam, sladkemu zelju, ...Pri kuhanju se uporabljajo pravilom cele, le za peko zmlete.

Uporaba v medicini
Klinčki vsebujejo veliko eteričnega olja, ki je skoraj čisti evgenol - to je snov, ki učinkuje razkuževalno in se zato dodaja v zobne paste, ustne vode, v zobozdravstvu pa je sestavina izpolnjevalnih mas in jo uporabljajo pri zdravljenju zobnih korenin. V fitomedicini so priložnostna sestavina želodčno-črevesnih zdravil in zdravil proti kašlju.

Zdravilo za mnogo bolezni
Zaradi zdravilnih lastnosti nagljnove žbice veliko uporabljajo v ajurvedi. Klinčki so naravna obramba proti zajedavcem, delujejo proti vsem patogenim bakterijam, glivicam in celo virusom. Eterično olje se uporablja v aromaterapiji za stimulacijo in segrevanje, zlasti pri prebavnih težavah.
Tradicionalna kitajska medicina uporablja olje klinčkov za dviganje energije jang v ledvicah, vranici in želodcu; kjer manjka toplote, klinčki spet vzpostavijo pretok energije. 













Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar