četrtek, 9. februar 2012

NAJPOPOLNEJŠA OD VSEH FAZ

V zadnji fazi so združeni najboljši elementi vseh predhodnih faz. Tekač uskladi elemente kondicije, tekmovanja, treninga in družabnega življenja; hkrati tek in počitek vključi v svoje življenje. Pridejo obdobja, ko se tekač vrne v predhodno fazo, kar pa se dogaja zrelim ljudem na različnih področjih življenja. A to je le prehodno obdobje, ki vodi v neko končno harminijo. Pravi tekač je zadovoljna oseba.
Pravi tekač se v svojem življenju ne posveča le teku. Tu so še prijatelji, družina, služba ali skupek vsega tega. Tek je sedaj naravni del njihovega življenja, tako kot prehranjevanje, spanje ali govorjenje. Tekač ve, da bo pretekel svojo dnevno razdaljo, čeprav ne ve točno kdaj. Kadar se zgodi, da mora tek izpustiti, se ne zgodi, da zapade v depresijo. Pravzaprav v enem letu ne izpusti veliko treningov.
Če bi npr. znanstveniki jutri ugotovili, da tek škoduje zdrajvju, bi članek sicer prebral, nato pa bi se odpravil na svoj vsakodnevni tek. Sam najbolj pozna pozitivne učinke telesne vadbe, vendar ne teče le zaradi tega. Tek ga navdaja s takšnim zadovoljstvom, da postaja obvezni del njegovega načina življenja.
Veliko zadovoljstvo daje tekaču dejstvo, da sam oblikuje svoje telo, saj je prava umetnost določiti pravo količino treningov moči, vzdržljivosti, tehnike in tekmovanj samih. Tekma je lahko priložnost, da pridejo do izraza skriti viri moči. Ko se enkrat tega naučite, užitek ni več v tekmi, temveč v teku samem.
Mogoče se boste za kakšno tekmo pripravljali prav tako skrbno kot tekmovalec, toda z inzenzivnostjo ne boste pretiravali. Tekma ni nekaj svetega. Kadar je obremenitev prevelika ali se pojavijo druge težave, so vedno še druge tekme, na katere sel lahko osredotočite.
Občasno se tudi pravi tekač poškoduje. To se ponavadi zgodi, ko se vrnete na eno od prejšnjih faz treninga ali tekme. Sedaj - z določenim izkušnjami - prej prepoznate razliko med splošno bolečino in poškodbo ter temu primerno zmanjšate obremenitev.

Zaradi poškodbe se lahko odpoveste treningu, tekmi in svojim časovnim ciljem in zaradi tega hitreje okravate in se vrnete nazaj na tekaške steza 100% pripravljeni.

Kot pravi tekač ste šli skozi vse faze teka in z vsake vzeli le pozitivne stvari. Navdušenje in raziskovanje, ki je prisotno na začetku nekoliko popusti, obdržite pa skrb za telesno kondicijo in entuzijazem, ki je prisoten pri rekreativnem tekaču, nekoliko omilite ambicije tekmovalca in ohranite prizadevanja atleta. Ko združite in uskladite vse faze, spoštujete kreativne in pozitivne dejavnike vsake od faz in na ta način obogatite svoj tekaški način življenja.






Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar