sreda, 15. maj 2013

DUNAJSKI VALOVI

Sem vedela, da moram tudi nekaj spečt. Ker bodo lačni in potem se bomo najedli večerje in 10 minut za tem bomo že iskali posladek. In če že posladek mora bit, je bolje, da je to doma pripravljena sladica, kakor pa čokolada, ki izgine v trenutku. Razen čokolade, pa ostalih industrijsko pripravljenih piškotov pravzaprav sploh ne kupujemo. No, razen sladoleda.

Pa sem spekla tele dunajske valove:

DUNAJSKI VALOVI

Sestavine:

Biskvit:

  • 4 jajca
  • 15 žlic sladkorja
  • 15 žlic olja
  • 15 žlic mleka
  • 15 žlic moke
  • 1 pecilni prašek
  • 2 vanili sladkorja
  • 3 žlice kakava
  • 1 konzerva mareličnega, breskovega ali višnjevega komopta


Krema:

  • 2 vanilijeva pudinga
  • 5 dcl mleka
  • 200 g sladkorja
  • 250 g masla


Preliv:

  • 200 g čokolade
  • 2 dcl sladke smetane za stepanje


Tako se to naredi:
Penasto umešamo rumenjake in sladkor, ter dodamo vse ostale sestavine, razen kakava. Na koncu na rahlo primešamo sneg iz beljakov. Pol testa zlijemo v namaščen in pomokan pekač, ter biskvit pečemo 15 minut na 180-tih stopinjah. Na pol pečen biskvit postavimo iz pečice in nanj zložimo sadje iz kompota, ter ga prelijemo z drugo polovico mase, kateri smo primešali kakav. Pečemo še 35-40 minut. Pečeni kolač prelijemo s tekočino iz kompota.

Na ohlajen biskvit premažemo kremo, katero smo naredili tako, da smo skuhali puding in v ohlajenega zamešali sladkor in maslo.

Preko prelijemo s prelivom, ki ga naredimo tako, da zagrejemo smetano skoraj do vrenja. Vanjo raztopimo narezano čikolado in počakamo, da se stopi. S to tekočino premažemo biskvit in počakamo čez noč, da se ohladi.


Ampah moje pecivo nima valov in nisem čakala čez noč, da se ohladi. Zakaj? Zato, ker sem recept nekoliko spremenila. Tudi sestavine sem nekoliko korigirala. Kako?

Namesto 4-rih jajc sem uporabila le 3, kar je za moj okus popolnom dovolj. 15 žlic sladkorja in 15 žlic olja se mi je zdelo nekoliko preveč, zato sem dodala vsakega le po 10 žlic. Namesto dveh vanili sladkorjev sem uporabila le enega - dovolj je, že itak pojemo preveč sladkarij.

Tudi kremo sem nekoliko "popravila". Po navodilih sem skuhala 2 pudinga in jih nekoliko ohladila. Nato sem dodala maksimalno 5 dag masla in nič sladkorja. Kaj si ti ja nor, 20 dag sladkorja! To je noro!

Preliva nisem delala. Na koncu sem preko pudinga le na tanko posipala kakav. Če bi uporabila vse sestavine, kot je navedeno, bi to bila resnično sladkorna bomba.

Ja, sedaj pa - zakaj ni valov? Ker imamo doma še nekaj kozarčkov nekoliko mehkejše in marmelade iz rumenih sliv, ki ne gre ravno v slast in jo je potrebno porabiti. Namesto sadja iz kompota, sem na pol pečeni biskvit premazana na debelo s to marmelado in preko prelila temni biskvit. Pečeni kolač pa sem nato namesto s kompotom prelila z domačim jabolčnim sokom.

Pecivo je odličnega okusa in enostavno za pripravo! Probajte, ne bo vam žal!






Print Friendly and PDF

3 komentarji:

  1. Njamsi. Pa si drugi del ravno tako pekla od 30 - 45 min, tudi če si namesto sadja dala marmelado?

    OdgovoriIzbriši
  2. Sigurno bomo probali.
    lep dan
    Jelka

    OdgovoriIzbriši