torek, 30. september 2014

EKSPERIMENTIRAM

Tokrat sem pekla brezglutenski kruh z lanenimi semeni. Moram priznati, da je peka kruha z brezglutensko moko neprimerljiva s peko kruha iz navadne moke. Tu gre vse kot po maslu, kavasec kipne, testo se lepo mesi, odlično naraste in na koncu nastane prekrasen hlebec kruha.
Kaj pa brezglutenska moka? Masa za kruh je čudna, testo le malo naraste in zelo moraš paziti kakšne je konsistence, da na koncu nastane spodoben hlebec kruha.

Tokrat se mi je zdelo, da imam odlično maso, a se je na koncu izkazalo, da je bila nekoliko premehka, in kruh je ostal nizek. A nič hudega, bo pa drugič uspel.

BREZGLUTENSKI KRUH Z LANENIMI SEMENI

Sestavine:

  • 250 g moke brez glutena
  • 50 g ajdove moke
  • 1/2 kocke kvasa
  • 1/2 žličke sladkorja
  • malo vroče vode
  • žlička olivnega olja
  • žlička soli
  • pest namočenih lanenih semen
  • vroča voda za testo


Iz kvasa, sladkorja in vode pripravim kvasec, ki ga vmešam v testo pomešano s preostalimi sestavinami. Zmiksano maso pokrijem s kuhinjsko krpo on počakam, da naraste. Nato s kuhalnico oblikujem hlebec in ga položim na pekač obložen s peki papirjem. Pri oblikovanju hlebca si pomagam tudi z mokrimi rokami.
Testo pokirjem, vklopim pečico in počakam, da se segreje.

Kruh pečem cca. 45 minut na temperaturi 200 stopinj. 









Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar