četrtek, 23. oktober 2014

ŠE EN DOBER KRUHEC

Že nakaj časa nazaj sem "namlela" kosmiče, a ker jih je bilo preveč za posodo v kateri jih shranjujemo, jih je nekaj ostalo kar na krožniku v kuhinji. Pa so se potikali po kuhinji levo in desno, pa malo sem in malo tja. Skratka bili so v napoto.
In se je njihova pot končala v kruhu. 

Evo in danes, ko je že kar zimsko hladno (glede na to, da sem še včeraj popoldan tekala s kratkimi hlačami in majico brez rokavov) je idealen dan, da izkoristite za peko tega okusnega kruhka.

KRUH Z OVSENIMI KOSMIČI, KUMINO IN JANEŽOM

Sestavine:

  • 150 g ovsenih kosmičev
  • 300 g ržene moke
  • 250 g gladke moke
  • 1 kocka kvasa
  • 1 žlička sladkorja
  • 1 žlička soli
  • žlica oljčnega olja
  • kumina in janež po okusu
  • vroča voda


Cca. 3 dcl vode zavrem in z njo prelijem ovsene kosmiče, ter jih fajn namočim. Kar ostane prihranim za mesenje testa.
Ko so kosmiči namočeni (vsaj 10 minut), dodam moko, vanjo naredim luknjico, noter nadrobim kvas, ga posujem s sladkorjem in jamico zalijem z vodo. Počakam, da kvas naraste, nato dodam vse ostale sestavine in zamesim testo. Kumino in janež predhodno strem v terilniku.
Ko testo kipne, ga ponovno pregnetem, oblikujem štruco in jo postavim na pekač obložen s peki papirjem. Sem si pa zadnjič kupila silikonsko podlogo za pekač in se zelo dobro obnese - ni potrebno non stop menjavati peki papirja.

Vklopila sem pečico (na 250 stopinj) in počakala, da se segreje. Nato sem že nekoliko naraslo štruco kruha nekaj krat zarezala in pekač postavila v segreto pečico. Kruh sem pekla prvih 15 minut na 250-tih stopinjah, nato pa sem temperaturo zmanjšala na 200 stopinj in ga pekla še nadaljnjih 30 minut. 

Zeeelo okusen je! Takšno fajn aromo ima!






Print Friendly and PDF

5 komentarjev:

  1. Dobra ideja za dišeč kruhec,kosmiče dam tudi v pirin kruh jih ne meljem samo malo namočim,z dodatkom janeža in kumine bo pa še boljši.Pri nas piha iz vseh vogalov,pa lep pozdrav:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. No, jaz sem se napačno izrazila. Kosmiče ne meljem, ampak jih naredim iz ovsa. Fajn peko in manj vetra!!!

      Izbriši
  2. Nikakor se niste napačno izrazila,peka uspela .Kombinirala sem polnozrnato in gladko moko ,kumina in janež sta dala en tak poseben okus,pa dišalo je tako prijetno:)Tudi veter je izginil!

    OdgovoriIzbriši