petek, 23. januar 2015

KLINČKI - 2. del

Zdravilo za mnoge bolezni
Preprečujejo nastajanje črevesnih plinov in olajšajo njihovo izločanje. Povečajo količino klorovodikove kisline v želodcu in izboljšajo peristaltiko. Pomagajo sprostiti stene prebavnega trakta, zato so v veliko pomoč pri bruhanju, driski in bolečinam v trebuhu.
Njihove antiseptične lastnosti pomagajo zmanjšati okužbe v ustni votlini. Olje nageljnovih žbic lajša bolečino pri zobobolu, če ga kanemo na boleči zob. Med žvečenjem klinčkov eterično olje dlje deluje na celotno ustno votlino in prodre v Evstahijevo cev. Tako so zdravili s klinčki tudi vnetja srednjega ušesa in celo naglušnost. Žvečenje klinčkov (1 - 3 na dan) je mnogo koristnejše za naše zobe in dlesni kot pa žvečenje žvečilnih gumijev. Žvečenje in nato zaužitje naj bi odpravilo bolečine v sklepih (3 krat na dan po 4 žbice). Ker blažijo krče gladkih mišic in zmanjšujejo vnetja, olje uporabljamo tudi za masažo razbolelih in hipotoničnih mišic celo pri multipli sklerozi, artritisu in drugih revmatičnih obolenjih. Pozor, eterično olje je zelo močno in lahko draži kožo in sluznice. Če ga kot obkladek zmešamo z malo oljčnega olja, zdravi praske in udarnine.

S čajem iz nageljnovih žbic ublažimo ali celo preprečimo gripo in prehlad, saj klinčki blažijo vnetja zgornjih dihalnih poti. Vplivajo tudi na lažje izkašljavanje, so naravno protibolečinsko sredstvo in napadajo mikrobe, zato z njimi hitreje pozdravimo vneto žrelo. Pozdravijo tudi herpes. Nageljnove žbice so nekdaj veljale za afrodiziak, a pozor, saj pri miških lahko povzročijo prezgodnji orgazem. Učinkovite so tudi pri odpravljanju posledic stresa, pri težavah s tesnobo in nespečnostjo.

Vsestranska uporabnost.
Še posebej se eterično olje klinčkov izkaže pri pripravi domačega sredstva proti komarjem in klopom, ki nam lepo diši, žuželkam pa prav nič.
Praznično mizo lahko okrasimo tako, da v pomaranče in mndarine napikamo čim več klinčkov. S tem preženemo mušice in dodatno odišavimo prostor. 

Bogastvo sestavin
V klinčkih je bogat nabor sestavin, ki skupaj tvorijo enega najmočnejših antioksidantov:
- visoka vsebnost aktivnih flavonoidov
- razmeroma visok odstotek eteričnih olj, ki delujejo proti raku
- metil salicilat deluje protibolečinsko
- vanilini, tamini, oleoresin, kamferol in mnogo drugih snovi, ki delujejo v sinergiji
- maščobne kisline omega-3
- prehranske vlaknine
- vir vitaminov in mineralov in še posebej mikroelementa mangan, ki ga pogosto manjka v naši prehrani













Print Friendly and PDF

2 komentarja:

  1. Prvič berem o klinčkih take zanimive stvari. Od zdaj naprej bodo bolj prisotni v naši kuhibji. ne samo v kuhanem vinu.Mi je pa ravno par dni nazaj starejši sin omenil klinčke kot anestetik pri zobobolu. Hvala za take izčrpne informacije.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hja, tudi jaz nisem vedela vseh teh zanimivih stvari o klinčkih.

      Izbriši