torek, 27. januar 2015

NUTELINA ZVEZDICA

Sigurno ste opazili, da sem v zadnjem mesecu pribeležila zeeelo malo sladkih receptov. In tako je tudi bilo. Zelo, zelo malo smo pekli in zelo, zelo malo smo se sladkali. A včeraj sem si takooo zaželela nekaj sladkega. In ker je v teh dneh na medmrežju bojda zelo popularna peka nuteline zvezdice, sem jo seveda sprobala tudi sama.

Vtis - enostavno in hitro za pripravljena sladica, odličnega okusa, najboljša še vroča, mehka, .... skratka - sprobajte, ne bo vam žal.

NUTELINA ZVEZDICA

Testo:

  • 400 g gladke moke
  • 1 celo jajce
  • 50 g stopljenega masla
  • 1/2 kocke svežega masla
  • malo soli
  • žlička sladkorja za kvas
  • cca. 2 dl mlačnega mleka

  • rumenjak za mazanje pred peko
  • 0,5 dl vode in
  • 1 žlica sladkorja (raztopina za mazanje po peki)


Namaz:

  • Nutela


Moko sem presejala v skledo, na sredini naredila jamico, noter nadrobila kvas, ga posula s sladkorjem in jamico zalila z vročim mleko. Počakala sem cca. 10 min., da je kvasec kipnil, nato pa dodala vse ostale sestavine (mleko sem dodajala postopno) in zmiksala gladko testo. 
Testo sem pokrila s kuhinjsko krpo, ga postavila na toplo in počakala približno 30 minut, da je naraslo. Nato sem ga ponovno ročno pregnetla in razdelila na dva enaka dela.

Prvi del sem razvaljala na približno 1 cm debel krog (cca. 30 cm), ga položila na pekač obložen s peki papirjem in ga premazala z Nutelo. Pri tem sem pazila, da sem zunanji rob testa (približno 2 cm) pustila nenamazan. Nato sem na enako velikost razvaljala drugi del testa in ga položila na spodnjo plast premazano z nutelo. Oboda obeh krogov sem po zunanjem robu, kjer nista bila namazana, zlepila z rahlim pritiskom.

Nato sem vzela kozarec, ga obrnila navzdol in položila na sredino kroga. Rahlo sem ga pritisnila navzdol, da sem v testu označila, kjer bom pričela rezati krake.

Za tem sem z nožem krog razrezala na 4 četrtine (od označenega mesta na sredini testa, proti zunanjosti). Vsako četrtino sem nato razdelila na dva dela in nato še vsako osmino prav tako na dva dela, da sem dobila 16 približno enako velikih krakov. Po dva in dva kraka je nato potrebno zasukati enega proti drugemu in ju dobro zlepiti med seboj, da se med peko ne razideta. Tako dobimo 8 krakov, zlepljenih med seboj.

Pripravljeno zvezdico sem pokrila s kuhinjsko krpo in jo pustila počivati 20 minut. Nato sem pekač postavila v segreto pečico in zvezdico pekla približno 30 - 40 minut, dokler ni dobila lepe rjave barve.

Preden položimo zvezdo v pečico jo lahko premažemo z razžvrkljanim rumenjakom, ko pa jo vzamemo iz pečice pa jo lahko premažemo z raztopino vode in sladkorja, da se lepo sveti. Teh dveh korakov sem se izognila in naša zvezdica se ni svetila.

Pravijo, da je potrebno zvezdico ponuditi ohlajeno, a mi smo navalili kar na vročo in bila je ODLIČNA!






Print Friendly and PDF

1 komentar:

  1. Verjamem, da je bila zvezdica dobra, saj tako tudi izgleda. Pri nas vsi obožujemo Nutello.

    OdgovoriIzbriši