sreda, 28. januar 2015

ZAKAJ DIETE Z NIZKO VSEBNOSTJO OGLJIKOVIH HIDRATOV NISO USPEŠNE?

Sprva je sicer videti, da so. Hujšamo hitro, dodatno pa pripomore k hujšanju še to, da je z omejitvijo ogljikohidratne hrane močno omejen tudi izbor in vnos hrane. Tako že zaradi samega načina hranjenja zaužijemo manj hrane in s tem manj kalorij.

Prvi učinek na telesu je izguba vode, na tehtnici pa seveda relativno hitro nižanje teže. Ko telo nima na voljo ogljikovih hidratov kot vira energije, začne za izdelavo glukoze izkoriščati druge vire. Proces se imenuje glukoneogeneza. V ta namen se izkoriščajo predvsem beljakovine in jetra delajo glukozo iz katerekoli beljakovine, ki jim je na voljo. Ker je največ beljakovin v mišicah, začnejo ze plahneti. Lahko bi rekli, da so mišice neke vrsta infuzija za jetra. Hkrati s propadanjem mišičnega tkiva izgubljamo tudi vodo. Začasno torej dosežemo padec teže predvsem na račun izgube mišičnega tkiva (ki smo ga prej morda z muko pridobili) in vode, zelo malo pa na ta način naredimo za pomembnejšo dolgoročno izbumo maščevja.

Tovrstna kratkoročna izguba telesne teže nas lahko tudi zelo drago stane. Postanemo razdražljivi, vrtoglavi, tako poljubljanje kot pomembni poslovni pogovori so oteženi, ker nam zaudarja iz ust. Ketonska telesa, ki nastajajo v organizmu kot odgovor na stradanje, imajo namreč neprijeten vonj. Imamo težave z zaprtjem in dehidracijo, lahko se pojavijo težave z ledvicami. Pri mladih in relativno zdravih ljudeh so ti stranski pojavi manj izraziti, resne zdravstvene težave pa se lahko pojavijo pri ljudeh slabšega zdravja. Posebej so ogroženi bolniki z boleznimi življejsko pomembnih presnovnih organov kot so jetra in ledvice.

Dolgoročni učinki nizko-hidratnih visoko-beljakovinskih diet so prav tako ali celo še bolj neugodni kot kratkoročni. ker se izogibamo ogljikovim hidratom, se s tem izogibamo tudi sadju in zelenjavi. Tako hrano zelo osiromašimo s številnimi mikrohranili, predvsem fitokemikalijami. Nekatere med njimi so zelo učinkoviti antioksidanti, ki so izjemno pomembni za preprečevanje in zdravljenje športnih poškodb. Poleg tega so zelo učinkovita splošna preventiva kroničnih bolezni in raka.

Če pa k nizko-hidratni in visoko-beljakovinski dieti namesto ogljikovih hidratov kot energetski vir dodamo večjo količino maščob, poskrbimo tudi za povečano tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja.











Print Friendly and PDF

2 komentarja:

  1. Jaz brez ogljikovih hidratov težko shajam., oz. nikakor. Meso pa v glavnem zamenjujem s stročnicami. Vedno znova se učim, kako izboljšati prehrano in včasih je ob veliko različnih informacijah težko določiti, katera je boljša. Najraje poslušam sebe in svoje občutke.
    Vsekakor hvala za informacije, ki delujejo v prid mojemu načinu prehrane.
    Grm na fotografiji je pa res simpatičen, morje zgoraj pa že vabi, če ne drugače, zaenkrat za kakšen lep sprehod ob sončni obali.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tudi jaz najraje poslušam svoje telo in najraje posegam po rastlinskih oglikovih hidratih. Seveda pa se tudi sladicam in kosu dobrega domačega kruha ne morem odpovedati.

      Izbriši