Seveda - ne presladke.
JAGODNA MARMELADA
Sestavine:
- 6 kg jagod
- 2 kg rjavega sladkorja
- 6 vrečk želina
- limonina lupinica
Jagode sem očistila in narezala na manjše kockice. Dodala sem sladkor in sestavine dobro premešala. Prvo rudno marmelade (3 kg) sem skuhala takoj po tem, ko sem jagode narezala, drugo rundo pa sem skuhala šele naslednji dan, kar pomeni, da sem jagode in sladkor zmešala, lonec postavila na hladno in nadaljevala naslednji dan. Jagode in sladkor so med tem času spustile sok in se povezale. Nastal je neke vrste naravni kompot, ki sem ga naslednji dan spremenila v marmelado.
Lonec sem postavila na štedilnik in ko so jagode zavrele, sem dodala še limonino lupino in želin. Marmelado sem kuhala cca. 30 minut, nato sem naredila želirni preizkus - na krožnik sem razmazala žlico marmelade in jo ohladila. Če je bila marmelada trda, je to pomenilo, da je kuhana.
Steklene kozarčke sem oprala in napolnila z marmelado. Zložila sem jih enega na drugega in počakala, da se ohladi. Nato je prva letošnja ozimnica romala v klet.
Maaaa... kašne čudovite jagode! In odlična marmelada!
OdgovoriIzbrišiJaaa, letos smo imeli res srečo - dobili smo sladke, sočne in predvsem domače!
Izbriši