četrtek, 19. november 2015

DOMAČE RŽENE ŽEMLJICE

Malo sem preletela blog in opazila, da sem v zadnjem času precej zanemarila kruh. Pa ne doma, temveč na blogu. Kar nekako zginil je iz objav. Pa to ne pomeni, da ga več ne pečemo, neeee kje pa! Pečemo ga, pečemo! In tokrat so nastale okusne ržene žemljice z lanenimi semeni.

RŽENE ŽEMLJICE Z LANENIMI SEMENI

Sestavine:

  • 350 g gladke moke
  • 300 g ržene moke
  • 1 vrečka suhega kvasa
  • pest lanenih semen
  • žlička sladkorja
  • žlička soli
  • malo olivnega olja
  • vroča voda


Moko presejem v večjo skledo, vanjo naredim jamico in noter vsujem vrečko suhega kvasa, ga posujem z žličko sladkorja in jamico do vrha zalijem z vročo vodo.

Ko kvasec kipne, dodam sol, olje, namočena lanena semena in vodo. Zmiksam testo, ga na koncu še ročno pregnetem, posodo pokrijem s kuhinjsko krpo in jo postavim v topel prostor, kjer jo pustim dobro uro, da testo naraste. 
Med tem času, ko testo vzhaja, si privoščim 10 km sproščujočega teka v prijetni družbi.

Ko je testo fino naraslo, ga ponovno ročno pregnetem in razvaljam na približno 2 cm debel kvadrat, katerega razrežem na pravokotnike - žemljice poljubne velikosti. 

Žemljice zložim na pekač obložen s peki papirjem ali pa silikonsko podlogo, jih pokrijem s kuhinjsko krpo, ter jih pustim vzhajati tako dolgo, da se pečica ne segreje na 220 stopinj. Pekač postavim v dobro segreto pečico, zmanjšam temperaturo na 200 stopinj in žemljice pečem cca. 35 minut. 

Ko so pečene, jih zložim na kovinsko rešetko in počakam, da se ohladijo. No, prve seveda letijo v želodec še vroče - te so najboljše.






Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar